annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Sony A7 adapters thread

profile.country.BE.title
Portmixus
Held

Sony A7 adapters thread

Inleiding

 

Een van de grote voordelen dat Sony E-mount camera’s hebben (zoals de NEX-reeks camera’s of de nieuwe A3000, A5000, A6000, A7, A7R en A7S), is de mogelijkheid om via adapters/koppelstukken lenzen van andere merken te gebruiken. Door de korte flange back distance (dit is de afstand van de lensbevestiging tot de sensor) zijn alle adapters zonder optische elementen. Dit houdt in dat het gebruik van adapters geen kwaliteitsverlies inhoudt.

 

In deze thread wordt een overzicht gegeven van de verschillende mogelijkheden die Sony E-mount fotografen hebben om niet-E-mount lenzen te gebruiken (bv. Canon, Nikon, Leica, M42, …).

Deel al uw ervaringen met adapters (bv. Metabones, Viltrox, Novoflex, ...) aan de community in deze thread!

 

Op volgende link kan je wat achtergrond informatie terugvinden.

http://www.sony.net/Products/di/nl/products/lenses/basics/lensmount.html

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
66 ANTWOORDEN 66
profile.country.BE.title
Portmixus
Held

E-mount lenzen zonder adapter

 

Sony NEX en Alpha camera’s (bv. A3000, A6000, …maar ook A7 en A7R) met een E-mount (E-bevestiging) gebruiken E of FE lenzen. Op de Sony website zijn ze gemakkelijk terug te vinden met de code “SEL” die het type lens voorafgaat. Zo krijgt de Carl Zeiss 55mm F1.8 FE lens de productcode SEL55F18Z. Let er dus goed op als u een E-mount camera hebt, u een E-mount (SEL) lens koopt.

 

SEL lenzen kunnen opgedeeld worden in twee grote groepen: E en FE lenzen. Hoewel beide type lenzen zonder problemen uitwisselbaar zijn en fysiek passen op E-mount camera’s, zijn toch enkele belangrijke verschillen op te merken. Sony E-mount camera’s komen voor in twee verschillende sensorgroottes zogenaamde APS-C sensors (cropsensors) en professionele Full Frame (FF) sensors. FF-sensors hebben een sensoroppervlakte dat meer dan 2X zo groot is als deze van APS-C sensors. Dit heeft een belangrijke implicatie wat lenzen betreft: hoe groter de sensor, hoe groter het vereiste lensoppervlak.

 

FE lenzen zijn geschikt voor gebruik op zowel FF camera’s zoals de A7 en A7R (of de NEX-VG900 Full Frame videocamera) alsook op camera’s met APS-C sensors zoals bv. de A6000. De markering FE komt op de bovenzijde van de lens voor. Indien er geen FE staat, is het een lens voor APS-C camera’s. Op de linkerzijde van E-mount lenzen (FE of E) staat steeds “E-mount”. (zie foto)
FE lenzen kunnen zonder enig probleem gebruikt worden op camera’s met een APS-C sensor. Immers is de beeldcirkel van het glasoppervlak ontworpen voor de grotere FF sensor.

 

Vignet crop lens on FF.jpg

 

E lenzen worden ontworpen voor de relatief kleinere APS-C sensors en zijn bijgevolg niet geschikt om een FF sensor volledig te belichten. E lenzen passen wel op FF camera’s maar zullen door hun geringe afmetingen aanleiding geven tot vignettering (donkere hoeken). De mate van vignettering is sterk afhankelijk van lens tot lens. De bovenstaande foto toont het effect van een E-50mm F1.8 lens genomen met een Sony A7; de mate van vignettering is relatief sterk, maar niet noodzakelijk onaangenaam. Onderstaande foto is genomen met een APS-C lens op dezelfde sensor; de vignettering is behoorlijk extreem! E lenzen worden gekenmerkt door de afwezigheid van FE op de bovenzijde van de lens. Net als bij FE lenzen staat er wel “E-mount” op de linkerzijde van de lens.

 

Crop lens op FF sensor.jpg

 

Om vignettering te vermijden hebben Sony Alpha FF camera’s een cropmodus ingebouwd: wanneer een Full Frame camera merkt dat een standaard E lens i.p.v. een FE lens wordt gebruikt, schakelt de camera automatisch over in cropmodus. Dit betekent dat de camera een kleinere uitsnede van de foto maakt, even groot als voor een APS-C sensor. Het gevolg is een lagere resolutie (iets minder dan de helft van de megapixels dat overblijft), maar zonder vignettering. De automatische cropmodus kan ook volledig uitgeschakeld worden.

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
profile.country.BE.title
Portmixus
Held

A-mount lenzen

 

Sony Alpha DSLR (spiegelreflexcamera’s zoals de A580, A700, A900, …) en SLT camera’s (zoals de A55, A58, A65, A77, A99, …) hebben een A-mount (A-bevestiging). Sony A-mount lenzen zijn gemakkelijk terug te vinden op de website met de code “SAL” (i.p.v. SEL). Een voorbeeld van een SAL lens is de SAL500F4G (500mm F4 G lens). Ook Minolta lenzen mét autofocus behoren tot A-mount lenzen. Minolta autofocus lenzen kan je herkennen aan 5 of 8 gouden contactpuntjes op de lensvatting.

 

Net als bij SEL lenzen bestaan er 2 variëteiten bij SAL lenzen: lenzen geschikt voor Full Frame sensors (bv. A99) of lenzen geschikt voor APS-C sensors (bv. A58, A77, ...). Lenzen ontworpen voor APS-C sensors worden MEESTAL maar niet altijd aangeduid met de term “DT” op de bovenzijde van de lens, of met de term DT vooraan in de benaming van de lens op de doos.

 

A-mount Lenzen geschikt voor FF sensors hebben geen specifieke aanduiding.

 

Een overzicht vind je hier: http://www.sony.net/Products/di/nl/products/lenses/basics/compatibility.html

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
profile.country.BE.title
Portmixus
Held

Adapters om Sony A-mount lenzen te gebruiken op E-mount camera’s

Alleen A-mount lenzen kunnen op E-mount camera’s gebruikt worden en niet omgekeerd. Hiervoor ontwikkelde Sony vier verschillende A-mount adapters: de LA-EA1, LA-EA2, LA-EA3 en LA-EA4. Al deze adapters kunnen zowel APS-C als Full Frame A-mount lenzen bevestigen. Toch zijn er enkel belangrijke verschillen:

 

LA-EA1: Deze adapter is enkel geschikt voor gebruik op APS-C sensors. De scherpstelling is enkel mogelijk met lenzen met een ingebouwde scherpstelmotor: lenzen met de aanduiding “SAM” of “SSM” kunnen scherpstellen met deze adapter. De scherpstelling is echter zeer traag (termen van seconden).

 

LA-EA2: Deze adapter is net als de LA-EA1 enkel geschikt voor gebruik op APS-C sensors maar bevat dezelfde SLT-spiegel als de Sony SLT-reeks camera’s. De scherpstelling is bijgevolg razendsnel.

 

LA-EA3: Dit is de Full-Frame versie van de LA-EA1. Deze adapter is geschikt voor zowel APS-C als Full Frame sensors (bv. A7(R)). De scherpstelling is enkel mogelijk met lenzen met een ingebouwde scherpstelmotor: lenzen met de aanduiding “SAM” of “SSM” kunnen scherpstellen met deze adapter. Scherpstelling gebeurt in termen van seconden.

http://www.sony.be/nl/electronics/converters-bevestigingsadapters/la-ea3

 

LA-EA4: Deze adapter is net als de LA-EA3 geschikt voor gebruik op zowel APS-C als Full Frame sensors (bv. A7(R)) en bevat dezelfde SLT-spiegel als de Sony SLT-reeks camera’s. De scherpstelling is bijgevolg razendsnel. De spreiding van de autofocuspunten is dezelfde als deze van de LA-EA2 en bijgevolg redelijk gegroepeerd in het midden van het beeld.

http://www.sony.be/nl/electronics/converters-bevestigingsadapters/la-ea4

 

 

OPGELET: Je kan ook Tamron, Sigma, Tokina of andere merken gebruiken (met een Minolta/Sony A-vatting) met deze adapters, maar al deze lenzen zullen goed functioneren. B.v. En Tamron 70-200 F2.8 voor Sony/Minolta werkt niet met autofocus als je de LA-EA2 adapter gebruikt, maar werkt bijvoorbeeld wel met de LA-EA4 adapter. Testen of googlen is dus de boodschap!

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
profile.country.BE.title
Portmixus
Held

Canon EF en EF-S lenzen

 

Hoewel zowel vanuit Sony als Canon de combinatie niet ondersteund wordt, kan je via de Metabones smart adapter Canon lenzen op Sony E-mount camera’s gebruiken mét behoud van autofocus, beeldstabilisatie, diafragmacontrole enz. Er zijn echter enkele belangrijke opmerkingen hieromtrent.

 

 

Canon EF lenzen zijn lenzen geschikt voor Full Frame sensors (b.v. A7) terwijl EF-S lenzen alleen geschikt zijn voor gebruik op Canon APS-C sensors (cropfactor 1.6x). Canon APS-C sensors zijn zowel in de lengte als in de breedte een fractie kleiner dan APS-C sensors van Sony (cropfactor 1.5x). Dit betekent dat een EF-S lens iets te klein zijn voor Sony APS-C sensors wat kan resulteren in een milde vignettering (zie boven). In de praktijk is het erg lensafhankelijk en zal je hier weinig van merken. Het gebruik van EF-S lenzen op een Full Frame body zoals de A7 is mogelijk met ofwel hevige vignettering, ofwel met de automatische cropmodus die deze adapter ondersteunt.

 

Er zijn verschillende generaties van Metabones smart adapters. Pas vanaf de derde generatie (mark III) biedt de adapter een adapter opening groot genoeg om Canon Full Frame lenzen (EF lenzen) te ondersteunen. De vierde generatie verfijnt de kwaliteit van de adapter door de opening nog iets groter te maken en de binnenzijde van de adapter mat zwart te maken om eventuele interne reflecties te verminderen. Met name Tilt-Shift lenzen hebben hierbij baat. De kostprijs is niet mals: 500 euro voor een Full Frame compatibele metabones adapter.

 

Metabones adapter.jpg

 

Autofocus: De autofocus werkt voor metabones adapters erg traag, maar erg accuraat. De snelheid is vergelijkbaar met Sony A-mount lenzen op een LA-EA1 of LA-EA3 (zie boven) op E-mount camera’s. Op YouTube vind je diverse voorbeelden van verschillende Canon lenzen op diverse Sony camera’s. Gebruik bijvoorbeeld volgende keywords in google: “metabones Sony AF speed”.

Niet alle lenzen worden met de metabones adapter ondersteund, een overzicht vind je op de metabones website: http://www.metabones.com/products/details/MB-EF-E-BM4

 

Creatieve mensen kunnen ook goedkope adapter die bestemd zijn voor croplenzen (APS-C) ombouwen tot een Full Frame adapter. Een adapter voor croplenzen kost ongeveer 100 euro i.p.v 500 euro voor een Metabones smart adapter mark IV.

Een DIY (do it yourself) gids vind je hier: http://forum.mflenses.com/viewtopic.php?t=64402

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
profile.country.BE.title
Portmixus
Held

Door op de volgende link te klikken zie je een vergelijking tussen de Metabones adapter III en IV (met de verbetering zoals aangegeven in de post hierboven: o.a. minder interne reflecties, betere tilt-shift functionaliteit, ...).

 

http://www.iso72.de/metabones-sony-nex-smart-adapter-mark-iv-vs-mark-iii-sealed-comparsionreview/

 

De mening van deze persoon:

 

"Conclusion

Is it worth the upgrade? No.
The image quality of the Mark IV adapter is pretty similar to what you get from the Mark III without the velvet coating. I personally would not upgrade to the new version if you already own the previous one. Actually I am pretty much surprised by the results I did get as I was expecting a much better quality in terms of flares and shifting images."

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
profile.country.NL.title
CarinaDumais
Lid

Ik wil mijn nikon lenzen en tamron lenzen op mijn Sony a7 bevestigen..welke adapter heb ik dan nodig?

 

Iemand enig idee?

 

 

profile.country.BE.title
Portmixus
Held

Ik veronderstel dat je Tamron lenzen ook voor Nikon zullen zijn?

 

Je kan deze adapter gebruiken als je toch diafragma controle wil:

http://www.cameranu.nl/nl/p538452/metabones-nikon-g-sony-e-mount-adapter

 

Merk wel op dat in tegenstelling tot de Canon variant je GEEN autofocus zal hebben, GEEN automatische diafragmacontrole en GEEN beeldstabilisatie.

 

Als hulpmiddel voor het scherpstellen heb je natuurlijk focus peaking (waarbij scherpe delen rood/geel of wit worden getoond), focus magnifier (vergrootglas om nauwkeurig scherp te stellen). Diafragmacontrole is voorzien via de adapter (door handmatig te draaien aan de ring).

Voor de beeldstabilisatie is het wachten op een sensor-gestabiliseerde A7 camera...als die er ooit komt (hopelijk!!!).

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
profile.country.NL.title
CarinaDumais
Lid

Dank je wel...jammer alleen dat ik van die bevende handjes hebt :slight_smile: ..gaat het dus niet worden..zelf scherpstellen en zo.

FlorisVos
Ontdekker

Ik heb een Sony A7s en wil daar graag mijn oude FD lenzen op gebruiken. Voorheen gebruikte ik een adapter voor mijn Nex5r. Dit werkte prima. Om een of andere reden past deze adapter niet op de A7s. Dit is toch de zelfde mount? Het draait zo moeizaam dat ik de adapter er niet op durf te draaien .. want dan komt hijh waarschijnlijk nooit meer los.

Heeft iemand deze ervaring ook? Of wellicht ervaring met adapters die wel werken?

 

Floris