annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Kleine onderwerpen een grote rol laten spelen

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
408  Weergaven

promo_lesson9.jpg

 

Als je de kenmerken, het mooie of het grappige van kleine objecten goed wilt laten uitkomen, is het van groot belang dat je goed scherpstelt op het object en dit de hoofdrol laat spelen in je foto. In dit hoofdstuk vind je een aantal opnametechnieken die speciaal zijn gericht op het fotograferen van mooie dingen en productfotografie.
Stel de camera om te beginnen in op de P-modus.

 

Basisregel: dichtbij komen en de foto maken met de telezoom

Wanneer je een klein object als hoofdonderwerp van je foto wilt, moet je de achtergrond vervagen om het onderwerp te benadrukken.
Voor het maken van een close-up van het onderwerp en het onscherp maken van de overige gebieden, zijn de twee gouden regels 'ga zo dicht mogelijk naar je onderwerp toe' en 'fotografeer met de telezoomfunctie van de lens (met een langere brandpuntsafstand)' van toepassing die werden besproken in '1. Indrukwekkende portretten maken waar de mens centraal staat', '8. De microwereld fotograferen', enzovoort. Het hele kader vullen met het onderwerp is echter niet altijd doeltreffend om de kenmerken van het kleine object duidelijk weer te geven. In dat geval kun je een aantal opnamen na elkaar nemen terwijl je beetje bij beetje meer afstand neemt van het onderwerp.

les9_1_1.jpgDeze foto werd gemaakt met de zoomlens SEL1855 die onderdeel is van de zoomlenskit NEX-F3. Om de achtergrond te vervagen, werd de brandpuntsafstand ingesteld op de telefotomodus (55 mm). Door scherp te stellen op het kleine object en de foto op ooghoogte van het onderwerp te maken, werd het onderwerp uitgelicht en de achtergrond onscherp gemaakt.
Ook macrolenzen komen van pas om kleine objecten te fotograferen. Vergeleken met andere lenzen kun je met een macrolens heel dicht bij je onderwerp komen. Dat biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld close-ups te maken van kleine sieraden zoals een ring, een halsketting of oorbellen.

les9_1_2.jpgDeze hanger werd gefotografeerd met een macrolens.
Naast de mogelijkheid om close-ups te maken, hebben macrolenzen bovendien het grote voordeel dat de fotograaf het onderwerp heel erg dicht kan benaderen. Met een macrolens kun je de beeldhoek, compositie en grootte van het onderwerp flexibel veranderen, zelfs als je bewegingsruimte beperkt is, bijvoorbeeld op een tafel of in een klein vertrek.

 

Aandacht voor de compositie

Let op de compositie voordat je de sluiterknop loslaat.
Als een beginnend fotograaf de sluiterknop onbedoeld loslaat, staat het onderwerp meestal in het midden van het kader. Dit is een compositie die de kracht en het thema van het onderwerp goed tot uitdrukking kan brengen. Wanneer je echter kleine objecten fotografeert, is het moeilijk om ruimte voor fotografische expressie te handhaven en een gevoel van ritme uit te drukken.
Voor het fotograferen van kleine objecten wordt een compositie op basis van de 'regel van drie' of een diagonale compositie aangeraden.

 

les9_2_1_modal.jpg


Dit is het voorbeeld van de compositie op basis van de 'regel van drie'. In een compositie op basis van de 'regel van drie' wordt het kader verdeeld in 9 gelijke vlakken (3 horizontaal × 3 verticaal) en wordt het hoofdonderwerp op of rond het snijpunt van een van de rasterlijnen geplaatst. In het voorbeeld hierboven is het kleine object op het snijpunt rechtsboven geplaatst. Door het hoofdonderwerp op deze positie te plaatsen, komt de foto evenwichtiger over en wordt een perfecte balans aangebracht door het patroon van het doek in de open ruimte. Als je een compositie volgens de 'regel van drie' echter op alle foto's toepast, kan je serie saai worden. Het wordt daarom aangeraden om deze compositie vooral ter referentie te gebruiken wanneer je onzeker bent over de compositie.

les9_2_2_modal.jpg
Een andere compositiestijl die voor het fotograferen van kleine objecten wordt aanbevolen, is de diagonale compositie. Als dezelfde objecten of patronen op één lijn staan, zoals in de bovenstaande foto, of als er een patroon van strepen zichtbaar is, kun je de objecten diagonaal in het kader zetten om deze compositie te maken.
De diagonale compositie kan een gevoel van ritme overbrengen en een beroep doen op de verbeelding van de kijker om de scène buiten het kader te volgen.

les9_2_3.jpg
Diagonale compositie
Brandpuntsafstand: 18 mm / F-getal: 3.5 / Sluitertijd: 1/400 sec


Ook deze foto is een voorbeeld van een diagonale compositie. Kleurrijke amandelkoekjes, ritmisch geordend in het kader.
De diagonale compositie zorgt zo voor ritme en perspectief, maar kan een onevenwichtige en ongemakkelijke aanblik bieden. Probeer dus verschillende composities in plaats van je te houden aan één mogelijkheid. In het bovenstaande voorbeeld van de amandelkoekjes zou een foto die van bovenaf wordt genomen, ook interessant kunnen zijn.

 

Macrolenzen gebruiken

Als je vaak opnamen maakt van kleine objecten of bloemen, zal het bezit van een macrolens je expressiemogelijkheden enorm vergroten. Als je voor het eerst een macrolens uitprobeert, worden de SAL30M28 voor A-bevestiging en de SEL30M35 voor E-bevestiging aangeraden. Deze lenzen hebben een aangename beeldhoek en bieden een uitstekende prijs-prestatieverhouding.

 

les9_4_1.jpg
Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / Sluitertijd: 1/50 sec

 

  les9_4_3.jpg
Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 3.5 / Sluitertijd: 1/60 sec

 

SAL30M28

les8_4_2.jpg
Met deze lens kun je tot op een afstand van 2 cm van je onderwerp komen om macrofoto's te maken met een vergroting van maximaal 1:1. De details waarop je scherpstelt, zullen verbazingwekkend scherp zijn terwijl de onscherpe achtergrond verdwijnt in een zacht waas dat ervoor zorgt dat de details helemaal worden uitgelicht.   SEL30M35

les8_4_4.jpg
Deze lens biedt veelzijdige, hoogwaardige macromogelijkheden in een compacte, lichte behuizing. Het is een echte 1:1 macrolens met een minimale werkafstand van 2,4 cm, waarmee minuscule onderwerpen en details met een uitstekende resolutie en een uitstekend contrast worden weergegeven.