annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Een waar kunstwerk maken van bekende scènes

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
342  Weergaven

promo_lesson10.jpg

Als je graag foto's maakt terwijl je aan het werk bent of gewoon op momenten in je dagelijkse leven, kan het zijn dat de scènes die je vastlegt, er minder interessant uitzien dan je had verwacht en niet de werkelijke sfeer van het moment uitademen. In dit hoofdstuk worden een aantal functies en tips besproken die je kunnen helpen om van dit soort scènes indrukwekkende foto's te maken.

 

Aandacht voor de compositie en uitsneden maken

Als je snapshots maakt, is het leuk om dat spontaan, zonder vooropgezet doel te doen. Maar het kan waardevol zijn als je aandacht besteedt aan de compositie en de uitsnede van de scène. We zullen eerst kijken hoe je een uitsnede van de scène kunt maken. Als je gewoon je camera pakt en direct begint te fotograferen, ziet je foto er vaak rommelig uit, met veel onnodige objecten in het kader.
Richt je aandacht alleen op je hoofdonderwerp in plaats van te proberen om alles in het kader op te nemen, vooral wanneer je spontane dagelijkse scènes fotografeert.
Over het algemeen kan een beeldhoek (brandpuntsafstand) die overeenkomt met het blikveld van het menselijk oog, worden ingesteld door de zoompositie iets naar de telezijde te verplaatsen. Gebruik de zoomfunctie actief bij het maken van snapshots.

 

les10_1_1.jpg
Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 5.6 / Sluitertijd: 1/1000 sec / Belichtingscompensatie: +1 / Witbalans: Schaduw / Creative Style: Landschap (Contrast: +3, Verzadiging: -3)

 

In deze foto, genomen met de normale zoomlens SEL1855 met een brandpuntsafstand van 35 mm, is de scène met de vlag uitgesneden als het hoofdonderwerp. Door de zoompositie iets in de richting van de telezoom te verplaatsen, blijft de grootte van de vlag goed in balans met de grootte en diepte van de omringende gebouwen.

 

les10_1_2.jpg
Brandpuntsafstand: 23 mm


Deze foto werd genomen met de groothoekzoom om zoveel mogelijk objecten in beeld te brengen, waaronder de gebouwen en de lantaarnpaal. Het grootste gebied van het kader wordt nu in beslag genomen door de gebouwen en de grond, terwijl de belangrijke vlag heel klein in de achtergrond zichtbaar is. Vergeleken met deze opname ziet de eerste foto, waarin de vlag werd vastgelegd met de telezoom, er veel indrukwekkender uit.

 

les10_1_3_modal.jpg

De beide foto's hierboven werden genomen met een brandpuntsafstand van 50 mm. Zo'n drastische uitsnede kan ook voor andere scènes interessant zijn.

Hier zie je close-ups van scènes die wandelend op straat zijn gefotografeerd met een telezoomlens. Door een klein onderdeel van een scène heel strak in het kader vast te leggen, wordt een beroep gedaan op de verbeelding van de kijker om er een sfeer bij te denken die niet zichtbaar is op de foto.

les10_1_4_modal.jpg

Er zijn een aantal gangbare stijlen van fotografische compositie, zoals de compositie volgens de 'regel van drie' en de diagonale compositie. Als je je echter te zeer bewust bent van deze compositiestijlen, boeten je foto's in aan persoonlijkheid en worden ze oninteressant. Gebruik deze compositiestijlen ter referentie als je onzeker bent over de compositie. Ga op zoek naar je eigen favoriete compositie of uitdrukkingsstijl, vooral wanneer je gewoon buiten op straat loopt. Maak een foto zoals je zelf wilt; dat is de essentie van het maken van je eigen kunstwerk.

Als je de zoomfunctie ten volle gebruikt, kun je bekende scènes gemakkelijk bijsnijden en indrukwekkende kunstwerken creëren. Gebruik de zoomfunctie doelbewust. Hoewel je misschien niet meteen het gewenste resultaat krijgt, ontwikkel je er je eigen gevoel voor.

les10_1_5.jpg

Brandpuntsafstand: 11 mm / F-getal: 5.6 / Sluitertijd: 1/160 sec

 

Beeldeffect gebruiken

Als je je foto's een unieke afwerking wilt geven, probeer dan de functie Beeldeffect uit.
Met Beeldeffect kun je heel eenvoudig foto's in retrostijl of artistieke foto's in schilderijstijl maken zonder ze te retoucheren op de computer. (*) De camera's uit de α-serie hebben verschillende effecten. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

(*) Welke typen effect beschikbaar zijn in Beeldeffect, verschilt al naargelang je cameramodel.

Monochroom met hoog contrast biedt je de mogelijkheid om een zwart-witfoto met hoog contrast te maken alsof je een zwart-wit fotorolletje hebt gebruikt. Dit is de meest geschikte stijl om de straten krachtig weer te geven. Onder omstandigheden waarin kleurenfoto's minder uitdrukkingskracht hebben, bijvoorbeeld op een regenachtige of bewolkte dag, kun je met dit effect je foto omtoveren in een kunstwerk.

les10_2_1.jpg

Monochroom met hoog contrast


Met Zachte High-key kun je zachte en bleke foto's met een blauwig waas maken. Ongeacht het onderwerp geeft dit de foto een aangename of fantasieachtige afwerking.

les10_2_2.jpg

Zachte High-key


Met het effect Kleurpartikelfilters wordt één specifieke kleur in het beeld behouden en worden alle andere kleuren omgezet in zwart-wit. Hiermee wordt zelfs de foto van een wasserette meteen een stijlvol kunstwerk. Gebruik dit effect ook voor bloemen en kleine objecten om een interessant kunstwerk te maken.

les10_2_3.jpg

Kleurpartikelfilters (blauw)


Er zijn nog een aantal andere effecten, zoals Toy Camera, Miniatuureffect, Retrofoto en Postereffect (kleur). Probeer ze uit wanneer je gewone scènes uit je dagelijks leven fotografeert.

les10_2_4.jpg

Toy Camera
 

les10_2_5.jpg

Miniatuureffect
 
 les10_2_6.jpg
Retrofoto

 

les10_2_7.jpg
Postereffect (kleur)

 

Lenzen met vaste brandpuntsafstand gebruiken

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand kunnen zorgen voor een prachtige achtergrondvervaging. Hiermee kun je van snapshots of vertrouwde landschappen een uniek kunstwerk maken. Omdat ze bovendien veel licht in de camera toelaten, komen ze van pas wanneer je binnen fotografeert of 's nachts buitenopnamen op straat maakt.

les10_4_1.jpg
Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 2.0 / Sluitertijd: 1/640 sec

 

  les10_4_3.jpg
Brandpuntsafstand: 35 mm / F-getal: 11 / Sluitertijd: 1/400 sec

 

SAL35F18

les10_4_2.jpg
De beeldhoek van 35 mm van deze lens is geschikt voor een uiterst breed scala van onderwerpen, terwijl het grote maximale diafragma van F1.8 helder genoeg is om opnamen zonder statief te maken in omstandigheden met weinig licht. Je kunt er bovendien zijdezachte vervagingseffecten mee aanbrengen die je beelden diepte geven en ze een artistieke elegantie verlenen.   SEL35F18

les10_4_4.jpg
De hoge prestaties en het compacte ontwerp maken deze lens tot een ideale tweede lens die gemakkelijk is mee te nemen. Deze lens is perfect voor tal van verschillende opnamen, waaronder snapshots terwijl je wandelt, nachtopnamen en portretten met een prachtige onscherpe achtergrond.