annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Neem de tijd voor fotografie

profile.country.NL.title
Ellen_M
Lid
Lid
2.852  Weergaven
 

 

Auteur: Sony Europe

Als we in het buitenland zijn, proberen we allemaal zo veel mogelijk foto's te maken. Maar doordat we zo veel willen vastleggen, maken we vaak haastig foto's zonder een persoonlijk tintje.

 

Wij geloven sterk in 'kwaliteit voor kwantiteit' en zijn ervan overtuigd dat het een wereld van verschil maakt als je slechts een paar seconden de tijd neemt om de juiste compositie te vinden. Hier zijn vijf handige tips waarmee elke foto die je voortaan maakt de moeite waard zal zijn om te bewaren:

 

Zorg ervoor dat je altijd een onderwerp hebt

 

have a subject.jpg

 

Het klinkt misschien als een basisadvies, maar het is voor elke foto belangrijk dat je een onderwerp hebt voor de kijker. We hebben allemaal wel eens foto's gemaakt van een prachtig schilderachtig landschap, zonder dat ergens de nadruk op lag. Het onderwerp kan van alles zijn - een huis, een boot, een persoon, een hond - maar zorg ervoor dat jij weet wat je vastlegt voordat je op de sluiterknop drukt.

 

Experimenteer met perspectief

 

experiment with perspective.jpg

 

Het is prima om foto's te maken op ooghoogte, maar door te experimenteren met hoeken en hoogten zien we dingen van een andere kant, en dat kan fascinerende foto's opleveren. Door van bovenaf een foto de nemen van een drukke straat, wordt er op een andere manier nadruk op gelegd. Door vanaf een lager standpunt een foto naar boven te nemen, wordt jouw onderwerp ontzettend indrukwekkend. Wanneer je kleinere onderwerpen fotografeert, zoals dieren of baby's, moet je ervoor zorgen dat jij je op hun ooghoogte bevindt. Je ziet direct dat een ander perspectief het verschil maakt.

 

Durf jouw onderwerp midden het beeld vast te leggen

 

centre your subject.jpg

 

De meeste fotografen maken hun foto's altijd met de regel van derden in gedachten. Dit is kort uitgelegd een techniek waarbij een scène in drieën wordt verdeeld en het onderwerp aan de linker- of rechterkant van de foto wordt vastgelegd. Maar deze regel hoeft niet altijd te worden opgevolgd. Als jij denkt dat jouw foto het mooist is met het onderwerp in midden, moet je er gewoon voor gaan! Het menselijk oog is vaak automatisch aangetrokken tot symmetrie. De kracht van een goed gecentreerde foto mag dus niet worden onderschat.

 

Zoek naar leidende lijnen

 

leading lines.jpg

 

Een van de beste manieren om in een foto diepte te creëren, is door gebruik te maken van leidende lijnen - een object dat het oog van de voorgrond naar de achtergrond van een foto leidt. Leidende lijnen zijn bijvoorbeeld een weg, trap, spoor of iets veel abstracters. De enige beperking is jouw verbeelding.

 

En als laatste: breek de regels!

 break the rules.jpg

 

Er zijn genoeg regels voor het maken van technisch en visueel aantrekkelijke foto's. Maar als je wilt dat jouw eigen persoonlijke stijl in de foto's naar voren komt, moet je niet bang zijn om de regels te breken en het op jouw eigen manier te doen. Het draait bij fotografie allemaal om creativiteit en innovatie, en misschien neem je gaandeweg wel de foto waarmee je iedereen versteld doet staan.

 

blogid0051
2 Opmerkingen