annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Stadsgezichten fotograferen tijdens vakanties en reizen

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
632  Weergaven

promo_lesson11.jpg

 

Stadsgezichten op reisbestemmingen die je niet in je dagelijkse leven ziet, zijn populaire scènes om op de foto te zetten. In dit hoofdstuk vind je een aantal technieken om de sfeer van dit soort stadsgezichten op de foto vast te leggen.
Stel de camera om te beginnen in op de A-modus zodat je het diafragma kunt aanpassen en met een kleinere opening kunt fotograferen (rond de F8 als je overdag fotografeert).

 

Aandacht voor de compositie en uitsneden maken

Let om te beginnen op je compositie als je de sfeer van de stad wilt vastleggen. Wanneer we tijdens een vakantie spontane foto's maken, gebruiken we vaak de groothoekzoom (met een kortere brandpuntsafstand) omdat we zo veel mogelijk objecten in het kader willen hebben. Afhankelijk van de scène die je wilt fotograferen, kun je de sfeer soms beter weergeven door de telezoom (met een langere brandpuntsafstand) te gebruiken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden die het effect laten zien.

les11_1_1_modal.jpg
Deze foto's werden gemaakt met een brandpuntsafstand van 16 mm, met de telezoom van een normale zoomlens.
In foto [1] krijgt het gebouw de nadruk. Omdat één gebouw echter bijna het hele kader vult, geeft de foto de hele sfeer van de plek niet echt goed weer. Als je zoals in dit voorbeeld met de groothoekzoom fotografeert, worden objecten in de voorgrond groot weergegeven terwijl objecten in de achtergrond kleiner zijn dan zoals je ze zag. Deze compositie is prima als je één gebouw wilt uitlichten en extra kracht wilt geven. Als je echter de sfeer van het stadje en de straten wilt vastleggen, kun je beter een andere compositie proberen.

 

In foto [2], ook genomen met de groothoekzoom, nemen het gebouw en de grond de meeste ruimte in. Dankzij de 'radiale compositie', met het einde van de straat in het midden van het kader, heeft deze foto meer diepte vergeleken met foto [1]. Als je van zulke dynamische groothoekfoto's houdt, let dan op de richting van de straat wanneer je de opname maakt.
We zullen nu bekijken hoe de sfeer verandert wanneer je de foto maakt met de telezoom.

 

les11_1_2.jpg
Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 8.0 / Sluitertijd: 1/80 sec


Deze foto werd genomen met een brandpuntsafstand van 50 mm van een zoomlens. Om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp in beeld te brengen, werd de diafragmawaarde ingesteld op F8. Bovendien werd de camera goed in verticale positie gehouden om te voorkomen dat de gebouwen gekanteld worden weergegeven en het hele beeld een onstabiele indruk geven.
Zo geeft deze foto die met de telezoom werd gemaakt, de kenmerkende sfeer van de stad goed weer. In tegenstelling tot de foto die met de groothoekzoom werd gemaakt, neemt het gebouw op de voorgrond niet de hele ruimte in. De straat past bovendien in 1/4 van het hele kader. Deze compositie geeft de foto een natuurlijk perspectief.

 

les11_1_3.jpg
Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 6.3 / Sluitertijd: 1/80 sec


Ook deze foto werd genomen met een brandpuntsafstand van 50 mm. Zelfs in een scène als deze, waarin de wolkenpartij het grootste gebied in beslag zou nemen als de groothoekzoom zou worden gebruikt, wordt het stadszicht met de telezoom vastgelegd in een beeldhoek die overeenkomt met het blikveld van het menselijk oog.

les11_1_4.jpg

Brandpuntsafstand: 30 mm / F-getal: 7.1 / Sluitertijd: 1/60 sec / ISO: 160


Deze techniek om een deel van de scène bij te snijden met behulp van de telezoom, is ook doeltreffend om foto's te maken vanaf uitkijkpunten en voor het fotograferen van de straten.

les11_1_5_modal.jpg


Wanneer we op een uitkijkpunt staan en naar het uitzicht kijken, hebben we de neiging om het landschap vast te leggen met de groothoekzoom. Als je in het kader echter een uitsnede van het landschap maakt, kun je een foto maken die de unieke sfeer van de stad beter weergeeft.
Foto [1] werd genomen met een brandpuntsafstand van 28 mm, met de zoompositie ietsje meer naar de kant van de telezoom van een normale zoomlens. In plaats van het hele stadje wordt nu alleen het meest expressieve gedeelte in het kader vastgelegd. In foto [2], genomen met een flinke brandpuntsafstand van 135 mm, is het hele kader gevuld met huizen.
Omdat elk huis op ware grootte wordt weergegeven, is ook dit een interessante foto die de sfeer goed weergeeft.

Door zo met de telezoom een uitsnede van een kenmerkend uitzicht te maken in het kader, kun je de sfeer van het stadsgezicht goed weergeven. Gebruik de zoomlens ten volle en probeer verschillende brandpuntsafstanden uit.


Zoomlenzen met een hoge vergrotingsfactor gebruiken

Lenzen uit de categorie 'zoomlens met hoge vergrotingsfactor' zijn zeer geschikt voor reisfotografie. Omdat een zoomlens met een hoge vergrotingsfactor het hele spectrum van groothoek tot telefoto aankan, kun je hiermee spectaculaire foto's maken van scènes onderweg die een verschillende uitdrukkingskracht hebben. Je hoeft de lens bovendien niet voor elke nieuwe scène te verwisselen en zult dus minder kansen op mooie foto's voorbij hoeven laten gaan terwijl je des te meer kunt genieten van de reis.

 

les11_4_1.jpg
Brandpuntsafstand: 250 mm / F-getal: 7.1 / Sluitertijd: 1/640 sec

 

  les11_4_3.jpg
Brandpuntsafstand: 28 mm / F-getal: 10 / Sluitertijd: 20 sec

 

SAL18250

les11_4_2.jpg
Dit is een van de handigste en meest veelzijdige lenzen voor APS-C-camera's, die geschikt is voor een zeer uitgebreid scala van onderwerpen. De lens heeft een groothoek van 18 mm voor landschapsfoto's en beduidend meer bereik met een brandpuntsafstand van 250 mm voor onderwerpen in de verte. Twee ED-glaselementen en twee asferische elementen beperken schittering tot een minimum en reduceren chromatische aberratie aanzienlijk, zodat je scherpe, heldere opnamen kunt maken zelfs op het volledige bereik van de telezoom. Door het interne scherpstelmechanisme stelt de lens bovendien sneller en soepeler scherp.   SEL18200LE

les11_4_4.jpg
Deze lens, die beduidend kleiner en lichter is dan vergelijkbare lenzen, is ideaal voor allerlei soorten foto's. Met het uitgebreide brandpuntsafstandbereik van de lens, van 18 mm tot 200 mm (27 mm tot 300 mm in de versie van 35 mm), is dit een ideale lens met een hoge vergrotingsfactor voor reisfotografie. De Optical SteadyShot-technologie vermindert onscherpte door beweging van de camera bij opnamen in een donkere omgeving of met een lange brandpuntsafstand.