annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Fotogratietips: zwart-wit voor beginners

profile.country.GB.title
scully99
Lid
Lid
2.212  Weergaven

Goede zwart-witfotografie is niet eenvoudig. Door dit te oefenen, kun je een betere fotograaf worden. Misschien is dat de reden waarom zwart-wit een heropleving lijkt te beleven. Wat heb je nodig om een geweldige monochroomfoto te maken?

 

 MainImage2-bw.jpg


Kies voor zwart-wit


Oké, dus je verliest de kleur — maar wat krijg je daarvoor terug? Nou, sommige fotografen noemen het liever geen kleurverlies, omdat je nog steeds veel variatie in de tinten ziet. Er wordt soms gedaxhr dat zwart-wit geen afwisseling biedtt, maar dat is niet zo.


De andere reden om voor zwart-wit te kiezen is dat je meer textuur en meer vormen ziet. Door 'afleidende' kleuren weg te halen, verwijder je als het ware extra elementen om een 'puurder' resultaat te krijgen waarin andere details worden benadrukt.


Kies je onderwerp


Je kunt een foto naar monochroom omzetten om een teleurstellende foto er beter uit te laten zien, maar de beste resultaten krijg je als je monochroom om zijn eigen sterke punten kiest. Bekijk het werk van geweldige fotografen zoals Ansel Adams en zie hoe veel textuur en contrast ze bevatten.


Contrast is van essentieel belang! Sommige onderwerpen zijn van nature geschikt voor zwart/wit — zoek naar veel contrast of interessante belichting/schaduwen. Probeer onderwerpen die wit en zwart bevatten, of details zoals patronen of lijnen. Zwart-witfoto's benadrukken op een natuurlijke manier bepaalde details, zoals de lijnen op een gezicht. Het kan ook heel goed het verschil tussen sterk en zacht naar voren brengen.


Leer om in zwart-wit te kijken


Met zwart-witfotografie kun je op een geweldige manier met composities oefenen — maar denk niet meer 'in kleur'! Train jezelf juist om textuur, lijnen en vormen te zien.


Als je een voorbeeldweergave gebruikt, doe dat dan in zwart-wit. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je kunt dan beter zien wat voor resultaat je krijgt.


Gebruik het histogram om te controleren of je foto's goed uitpakken. Rechts kun je zien hoeveel zwart de foto bevat, links hoeveel wit, en in het midden zie je hoeveel grijs er in de foto zit. Het is niet erg als je foto veel zwart of wit heeft, maar zorg er wel voor dat hij niet zo zwart is dat bepaalde delen verdwijnen. Zorg ook dat de foto niet overbelicht is.

 

 Mainblog1-bw.jpg


Belichting


Zwart-wit kan geweldige resultaten opleveren op sombere dagen. Vermijd echter wel diffuus licht (licht dat niet veel contrast tussen licht en schaduw creëert). Diffuus licht zorgt er in feite voor dat foto's er vaag uitzien, dus creëer meer intensiteit met meer contrast. Gebruik de contrastinstellingen van je camera als je de foto neemt of gebruik achteraf fotobewerkingssoftware.

 

Leer je camera en de instellingen ervan kennen


Gebruik een lage ISO voor minder ruis. In een zwart-wit foto kan ruis erg opvallen en dat is funest voor een foto die om textuur draait.


Je camera heeft misschien ook gekleurde filters bij de zwart-witinstellingen. Experimenteer met de vier kleuren om details te benadrukken en meer impact te creëren. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder het filter is, des te meer contrast het oplevert. (Bij elke kleur worden details in die kleur lichter gemaakt, en andere details donkerder.)


Geavanceerdere foto's


Bij foto's met een RAW-indeling wordt er meer kleurinformatie opgeslagen dan in een JPEG-bestand. Op deze manier kun je met een meer waarheidsgetrouwe foto werken als je software zoals Photoshop wilt gebruiken om een kleurenfoto te converteren of om het contrast te bewerken.


Sommige camera's van Sony kunnen in JPEG zwart-witopnames in drie verschillende stijlen maken (zwart-wit met hoog contrast, zwart-wit met rijke tonen en zwart-wit met creatieve stijl) terwijl ze de originele kleurversie in RAW-indeling opslaan. Op die manier kun je de zwart-witafbeelding 'zien' terwijl het origineel in kleur wordt bewaard. Deze functie is te vinden op een aantal camera's uit onze RX-serie en op sommige camera's met E-bevestiging of A-bevestiging.


Veel plezier met fotograferen — laat ons weten hoe het gaat!

1 Opmerking