annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Een vuurwerkshow fotograferen

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
1.993  Weergaven

promo_lesson15.jpg

Vuurwerk zijn geweldig! Met een camera kun je boeiende opnamen maken van de verlichte nachtelijke hemel voor briljante, onverwachte momenten.

 

Voorbereidingen treffen om vuurwerk te fotograferen

Voor prachtige opnamen van spetterend vuurwerk in de lucht moet je de camera op een statief bevestigen, want de sluiter moet lang geopend blijven. Een afstandsbediening* is ook onmisbaar om de sluiter op het juiste moment te openen. Bij het fotograferen van vuurwerk is niet alleen de juiste apparatuur belangrijk, maar ook de juiste opnamelocatie. Zoek een plek waar je goed zicht hebt op het vuurwerk, kunt horen wat er gebeurt en ook de sfeer van de vuurwerkshow kunt proeven. Let er tijdens het fotograferen wel op dat je het zicht van de mensen om je heen niet belemmert. Als je statief te hoog is, houd het dan laag zonder de poten te verlengen zodat je het zicht van mensen achter je niet belemmert en wazige beelden door trilling en wind voorkomt. Controleer vooraf of het gebruik van een statief op die plek is toegestaan.

* Het type afstandsbediening hangt af van het gebruikte cameramodel.


Ga op de dag van de show naar het terrein en stel je apparatuur op terwijl het nog licht is. Ook belangrijk: controleer of er geen straatverlichting of elektriciteitskabels zijn die het zicht kunnen belemmeren bij het fotograferen.
Welke lens je gebruikt, hangt af van de afstand tot de afsteekplek en het type foto dat je wilt maken. Je kunt echter prima de standaardzoomlens uit je set lenzen gebruiken. Met deze lens kun je brede groothoekopnamen maken met een korte brandpuntsafstand (1) en gedetailleerde telefoto-opnamen met een lange brandpuntsafstand (2).


les15_1_1_modal.png

(1) Brandpuntsafstand: 20 mm. (2) Brandpuntsafstand: 70 mm.

 

les15_1_2_modal.jpg
Opname gemaakt op afstand met telefoto-instelling.

 

De camera-instellingen configureren

Configureer de camera-instellingen nadat je de apparatuur hebt opgesteld.
Zet de camera in de M-modus en stel de gevoeligheid, het diafragma en de sluitertijd in.

 

1.Gevoeligheid

Vuurwerk is uitermate helder, dus fotografeer met een vaste gevoeligheid van ISO 100. Je kunt het diafragma op basis van de helderheid van het vuurwerk aanpassen.

 

2.Diafragma (F-stop)

Hoewel de juiste F-stop afhankelijk is van het type vuurwerk, krijg je in veel gevallen de juiste belichting met een F-stop van f13. Vind je het gefotografeerde vuurwerkspoor te donker of te helder, dan kun je standaard een F-stop tussen f10 en f18 gebruiken.
Hoewel je de F-stop het beste kunt afstemmen op het type vuurwerk, kun je het beste eerst een vaste F-stop gebruiken en je op de sluitertijd richten tot je meer ervaring met het fotograferen hebt.

 

3.Sluitertijd

Voor het maken van indrukwekkende vuurwerkfoto's is het essentieel dat je weet hoe lang je de sluiter open moet houden. Selecteer [BULB] voor de sluitertijd, zodat je handmatig kunt instellen hoe lang de sluiter open blijft.
Open de sluiter zodra je het vuurwerk de lucht in hoort gaan en houd hem open tot het ontplofte vuurwerk is verdwenen. Je krijgt dan een prachtige foto met een lichtspoor van vuurwerk, zoals je in (1) ziet. Als de sluitertijd te kort is, ziet het vuurwerk er als stippen uit, zoals je in (2) ziet.
Omdat de camera moet worden geconfigureerd om de sluiter met de afstandsbediening te regelen, is het raadzaam de instelmethode vooraf te controleren. Die verschilt namelijk per cameramodel. Zie de gebruikershandleiding of het handboek voor meer informatie.
Je kunt [BULB] ook gebruiken om de sluiter zonder afstandsbediening te bedienen. Houd er wel rekening mee dat het indrukken van de sluiterknop camerabewegingen en daardoor ruis in de foto kan veroorzaken.
Schakel in elk geval de functies voor Ruisonderdrukking bij lange belichting en SteadyShot uit.

 

les15_2_1_modal.png
(1) Sluitertijd: 4 seconden. (2) Sluitertijd: 1/100 seconde.


Als je de sluiter tijdens een hele serie vuurwerkeffecten openhoudt, kan je schitterende beelden krijgen. Het licht van al dat vuurwerk kan elkaar op sommige plekken echter ook overlappen, waardoor je een foto met witte, overbelichte gebieden krijgt.

 

les15_2_2_modal.jpg
Verschillende vuurwerkeffecten die elkaar overlappen.

 

Nu ben je klaar om te fotograferen

Nu je apparatuur gereed is en de camera-instellingen geconfigureerd zijn, ben je klaar om te fotograferen.
Pas eerst de scherpstelling van de camera op het vuurwerk aan. Gebruik handmatige scherpstelling (MF) om op het feitelijke vuurwerk scherp te stellen. Het is moeilijk om meteen al bij het eerste vuurwerkeffect goed scherp te stellen. Gebruik het begin van de vuurwerkshow dan ook om de scherpstelling aan te passen zodat je klaar bent voor de rest van de show. Je kunt gedetailleerder scherpstellen met behulp van de functies MF Assist en Vergrootglas voor scherpstelling .
Als je niet gewend bent aan het gebruik van MF, kun je met automatische scherpstelling (AF) op het vuurwerk scherpstellen en daarna snel terugschakelen naar MF. In beide gevallen kun je de vastgelegde beelden op het afspeelscherm vergroten om te controleren of het onderwerp scherp is.
Als het vuurwerk eenmaal scherp is, kun je met dezelfde scherpstelpositie blijven fotograferen, die kan veranderen als je de compositie verandert of in- of uitzoomt. In zulke gevallen moet je de scherpstelling van de vastgelegde opnamen controleren.

 

les15_3_1.png
Vergroot een deel van het vuurwerk op het afspeelscherm.


Witbalans is belangrijk als je vuurwerk wilt fotograferen met dezelfde heldere kleuren die je ziet. Hoewel je gewoon met [AWB] (automatische witbalans) prachtige kleuren kunt vastleggen, krijg je meer realistische kleuren met [Kunstlicht] voor vuurwerk met tussenkleuren, zoals cyaan, roze en citroengeel. [Daglicht] is geschikt voor vuurwerk met veel oranje erin.
Gebruik Creative Style voor kleurrijke opnamen en stel de verzadiging op een hogere waarde in voor levendigere foto's.

 

les15_3_2.png

(1) [AWB] witbalans. (2) [Kunstlicht] witbalans. (3) Hogere verzadiging.

 

Als de opnamen er ondanks de aangepaste witbalans en verzadiging witachtig of dof uitzien, is de opname mogelijk overbelicht. Verklein het diafragma in dat geval iets en maak dan nieuwe foto's.

Als je het fotograferen onder de knie hebt, probeer dan eens de compositie aan het vuurwerk aan te passen.
De ideale compositie is uiteraard afhankelijk van de gebruikte lens, de opnamelocatie en de foto die je wilt maken. Voor een enkel vuurwerkeffect kun je echter het beste een verticale compositie gebruiken. Voor meerdere vuurwerkeffecten naast elkaar, bijvoorbeeld aan het einde van de show, is een horizontale compositie met beeldvullend vuurwerk het meest geschikt. Je kunt ook fotograferen met een horizontale positie om een enkel vuurwerkeffect met achtergrond vast te leggen.

 

les15_3_3.png

Verticale opname. Horizontale opname van vuurwerkeffecten naast elkaar.

 

Een afstandsbediening gebruiken

Voor het fotograferen van vuurwerk in de [BULB]-modus heb je een afstandsbediening nodig. Met de afstandsbediening kun je in de [BULB]-modus het lichtspoor van het vuurwerk en het aantal effecten in één opname aanpassen. Je kunt de sluiter bedienen wanneer je maar wilt zonder naar de camera te kijken. Zo hoef je de camera niet meer in de gaten te houden, maar kun je volop van de vuurwerkshow genieten.
Met de afstandsbediening voorkom je ook onscherpe foto's door camerabewegingen wanneer je de sluiter bedient. Tevens is een lange belichting van meer dan 30 seconden mogelijk; handig bij het gebruik van een statief voor nachtopnamen en fotografie van de nachtelijke hemel.

* De beschikbare afstandsbedieningen verschillen per cameramodel.

 

les15_4_1_modal.jpg
Sluitertijd: 37 seconden.