annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

4K & HDR

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
1.494  Weergaven

Wat is 4K en HDR?

4K-resolutie uitgelegd

4K is een algemene naam voor een resolutie met ongeveer 4000 horizontale pixels. De resolutie van een beeld of tv-scherm is het aantal pixels waaruit dat beeld bestaat. Hoe meer pixels een beeld heeft, hoe scherper en gedetailleerder het zal zijn.


Een 4K-beeld heeft een resolutie van ongeveer 8.290.000 pixels, wat 4 keer zo groot is als die van Full High Definition (2K). Zelfs als u het beeld op een groot scherm bekijkt, heeft u een High Definition-beeldkwaliteit die tot in de kleinste details zichtbaar is en worden er realistische details en structuren weergegeven. 4K kan ook Ultra HD (UHD) worden genoemd omdat het een hogere beeldkwaliteit heeft dan High Definition (HD).

 

2K (Full HD) 4K (UHD)
00245141_2K_.png 00245141_4K.png

 

Uitleg over HDR

HDR staat voor High Dynamic Range of Groot dynamisch bereik, dat de helderheid in een breder bereik kan weergeven dan normale beelden. De hogere helderheidsstandaard die kan worden weergegeven maakt beelden met hoog contrast en gedetailleerde kleuren mogelijk.

 

Normaal beeld HDR-beeld
00245141_nomal picture.png 00245141_HDR picture.png

 

Ondersteunt mijn tv 4K of HDR?

Over 4K

Als uw tv een resolutie heeft van 3840 x 2160 pixels of hoger, kunt u genieten van 4K-content via HDMI-apparaten, USB-opslagapparaten en online.


Als u High Definition 4K met verbeterde indeling wilt bekijken via HDMI, moet u uw tv instellen. In het onderstaande gedeelte 'Genieten van 4K/HDR via HDMI' leggen we uit hoe dit moet.

Wist u dit? Als uw tv ook 4K X-Reality Pro ondersteunt, wordt niet-4K-content automatisch opgeschaald naar 4K-resolutie door de definitie te vergroten met behulp van superresolutie.


Eenvoudiger gezegd: hierbij worden er beelden die geen 4k-kwaliteit hebben, verbeterd tot bijna 4K-kwaliteit.

 

Over HDR

Afhankelijk van uw tv moet u mogelijk bijwerken naar de nieuwste firmware.

Als uw tv HDR10 ondersteunt, kunt u genieten van HDR-content afkomstig van Ultra HD Blu-ray (UHD BD) en streamingservices.


Als uw tv Dolby Vision ondersteunt, kunt u genieten van Dolby Vision-content van hogere kwaliteit. Raadpleeg de veelgestelde vragen hieronder voor meer informatie over de ondersteuning van HDR-indelingen door uw tv.

 

Hoe stel ik mijn tv in voor content in 4K of HDR?

Zodra u hebt bevestigd dat uw tv 4K en HDR ondersteunt, kunt u genieten van 4K- en HDR-content.
De vereiste procedure is afhankelijk van de inhoudsbron en uw tv.

Raadpleeg de onderstaande items op basis van het type content dat u wilt bekijken.

 

Genieten van 4K/HDR met onlineservices

Spoiler

Streamingservices zoals Netflix, YouTube™ en Prime Video bieden een enorme hoeveelheid content die 4K en HDR ondersteunt. Controleer de volgende vier punten om er optimaal van te genieten.

  1. Ondersteunt uw abonnementservice 4K?
    Om van 4K-content te kunnen genieten met bepaalde services zoals Netflix, moet u zich abonneren op een specifiek abonnement, zoals een premium abonnement.

  2. Ondersteunt de content die u bekijkt 4K/HDR?
    Om van 4K te kunnen genieten, moet u content selecteren die 4K (UHD) ondersteunt. Om van HDR te kunnen genieten, moet u content selecteren die HDR ondersteunt (HDR10 of Dolby Vision). Wees vooral voorzichtig bij het kopen van content.

  3. Is de beeldinstelling van de streamingservice ingesteld op automatisch of hoog?
    Als de beeldinstelling van de streamingservice-app niet is ingesteld op automatisch of hoog, kunt u niet van 4K/HDR-content met de beste kwaliteit genieten.

  4. Is uw netwerk snel genoeg?
    Als uw netwerk niet snel genoeg is, kunt u niet genieten van 4K/HDR-content van de beste kwaliteit. De vereiste netwerksnelheid is afhankelijk van de service.

De vereiste instellingen zijn afhankelijk van de streamingservice. Raadpleeg de helpsite van de betreffende service voor meer informatie.
Als u wilt genieten van een streamingservice via een HDMI-apparaat zoals een Fire TV Stick of settopbox, raadpleegt u de onderstaande sectie Genieten van 4K/HDR via HDMI.

Genieten van 4K/HDR via HDMI

Spoiler
Selecteer het type apparaat dat op de tv is aangesloten.
Apparaten die 4K met verbeterde indeling ondersteunen (bijv. Ultra HD BD-speler, PlayStation 4 Pro)
Spoiler
Om te genieten van HD 4K HDR-content (Verbeterde indeling*) zoals PS4 Pro-videogames en Ultra HD BD-films, is een beetje voorbereiding nodig. Voorbeelden van verbeterde indelingen zijn *4K (50, 60 Hz) of YCbCr 4:4:4, YCbCr 4:2:2, YCbCr 4:2:0 / 10bit, RGB, etc.
  1. Gebruik een hoogwaardige High Speed HDMI-kabel die 18 Gbps ondersteunt.
  2. Controleer of uw tv en HDMI-ingang de verbeterde indeling ondersteunen.
  3. Stel de ingang die is aangesloten op het HDMI-apparaat in op Enhanced format (Verbeterde indeling).
In het volgende artikel vindt u meer informatie: Hoe bekijk ik 4K-inhoud (50/60p) en HDR-inhoud van een extern HDMI-apparaat op Android TV? U kunt ook zonder vertraging videogames spelen door de Beeldmodus in te stellen op Spel. Raadpleeg voor meer informatie: Invoervertraging verminderen voor Spel
Andere 4K- of HDR-ondersteunende apparaten (bijv. 4K-videocamera)
Spoiler
Zelfs als u geen hoogwaardige High Speed HDMI-kabel hebt, kunt u nog steeds genieten van 4K-video en HDR zonder een verbeterde indeling. (zoals 4K 30p-video die is opgenomen met een 4K-videocamera) Gebruik een supersnelle HDMI-kabel* om de HDMI-ingang van de tv aan te sluiten op een HDMI-apparaat dat 4K en HDR ondersteunt. *Om 4K-video te bekijken, hebt u een HDMI-kabel nodig die de HDMI 2.0-standaard of hoger ondersteunt. Denk aan het volgende:
  • Mogelijk moet u de 4K- of HDR-instellingen controleren van het apparaat waarmee u verbinding maakt. Raadpleeg de handleiding van dat apparaat om te zien of de instellingen juist zijn.
  • Als u wilt genieten van content die is beveiligd met de HDCP 2.2-indeling, moet u een HDMI-ingang gebruiken die deze ondersteunt.
    Alle ingangen op 4K Android TV's ondersteunen die indeling. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie: Is mijn 4K/8K Ultra HD BRAVIA-TV compatibel met HDCP 2.2?
    *HDCP staat voor High-bandwidth Digital Content Protection, een standaard die het kopiëren via HDMI beperkt.

Genieten van 4K/HDR via USB

Spoiler
Het is heel eenvoudig om 4K/HDR-video's en -foto's te bekijken die zijn opgeslagen op een USB-opslagapparaat. Sluit het USB-opslagapparaat met de 4K/HDR-content aan op de USB-poort van uw tv. U kunt films en foto's automatisch afspelen met optimale beeldkwaliteit.
1 Opmerking