Deel jouw ervaring!
Ben je gevorderd of professioneel fotograaf? Dan weet je hoe lastig flitsers te gebruiken zijn — en dat je in veel situaties eigenlijk niet zonder kunt. Sony heeft net een nieuw model met zeer veel mogelijkheden uitgebracht, de HVL-F45RM, zodat we besloten om de flitser een centraal te op onze blog, van draadloze bediening tot het instellen van meerdere flitsers.
Verdiep je je liever in de basics? Klik dan hier voor onze zelfstudie over belichting.
De meeste flitsers op de markt gebruiken infraroodsignalen voor draadloze bediening. Daar zijn bedienings- en ontvangerunits voor nodig met onbelemmerd zicht. Een flitser met radiobediening heeft dit probleem niet: signalen gaan dan namelijk door obstakels heen.
Gebruikte flitser: HVL-F45RM
Het grote voordeel is dat je minder flitsers kunt gebruiken. Bij de opname hierboven wordt één flitser met radiobediening achter het model gebruikt. Voor een vergelijkbaar effect met infrarood zou je meerdere flitsers moeten opstellen voor onbelemmerd zicht. Je kunt ook een statische lichtbron gebruiken, maar dan heb je wel met extra warmte en kwesties rondom gezondheid en veiligheid te maken als je de helderheid en het vermogen van de flitser wilt evenaren. Radiobediening kost veel minder moeite voor de perfecte compositie en opname.
De reeks met radio bediende flitsers van Sony kan afstanden tussen 20 en 60 meter overbruggen. Stel je voor wat je met die mogelijkheden kunt doen als obstakels geen bezwaar vormen. In het volgende voorbeeld wordt een dramatisch effect gecreëerd met een flitser op 30 meter van het onderwerp. De paraplu vangt helder licht op rechts in het midden van de compositie, maar aan de linkerkant is het voldoende donker en op zowel de voorgrond als achtergrond is de belichting goed in balans.
Gebruikte flitser: HVL-F45RM
Infraroodsignalen kunnen door zonlicht worden belemmerd, maar radiobediening is betrouwbaarder. Dat is voor trouwreportages bijvoorbeeld geweldig om de opname snel te kunnen maken — en de gasten niet te laten wachten. (De HVL-F45RM zorgt ook voor een goede flitsbalans in zonnige omgevingen).
Heb je al een infraroodflitser van Sony? Je kunt radiobediening gebruiken als je hem combineert met onze bediening FA-WRC1M en ontvanger FA-WRR1.
Klaar voor een stukje creativiteit met meerdere flitsers? Probeer er eens 15 te gebruiken, opgesteld in maximaal 5 groepen, met radiobediening van Sony. Je kunt je voorbereiden met groepen op hun plaats, bijvoorbeeld voor sportevenementen, en ze met gemak bedienen. Daar heb je geen lichtmeters en aparte instellingen voor distributie van het vermogen naar elke afzonderlijke flitser voor nodig. De HVL-F45RM maakt een aparte controller en ontvanger overbodig, want die zijn ingebouwd (en u kunt hem als controller of ontvanger gebruiken).
HSS (hoge synchronisatiesnelheid) — Bij het maken van meerdere opnamen achter elkaar kan de flitser met alle sluitertijden synchroniseren. (Die dient gewoonlijk sneller of even snel te zijn als de sluitertijd). In een scenario met hoge snelheden zoals sportfotografie is HSS essentieel.
Langzame synchronisatie laat je het onderwerp belichten maar ook licht uit de achtergrond absorberen — zoals je hieronder ziet:
Normale synchronisatie (links) en langzame synchronisatie (rechts)
Automatische zoomregeling voor sensorformaat — bepaalt hoeveel flits nodig is op basis van het sensorformaat van de camera.
Flitsverdelingsinstelling — biedt je keuzes in de gelijkmatige spreiding van licht: standaard of gefocust op het midden van het frame, of centrumgewogen voor nog meer nauwkeurigheid.
De flitser gebruiken kan complex zijn, maar experimenteren is zeker de moeite waard — vooral nu nieuwe technologieën je nog meer mogelijkheden bieden. Bekijk onze flitsersystemen van Sony hier.
U moet een geregistreerde gebruiker zijn om hier een opmerking toe te voegen. Als u al geregistreerd bent, moet u zich aanmelden. Als u zich nog niet hebt geregistreerd, moet u zich registreren en aanmelden.