annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Licht op het noordpoolgebied

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
633  Weergaven

Ole.jpg

Sony-ambassadeur Ole Salomonsen laat in een video het schitterende kleurenspel van het Noorderlicht zien. Tevens toont Ole bijzondere beelden van walvissen in het Arctische foerageergebied. Het Noorderlicht geldt als een van de wonderbaarlijkste natuurverschijnselen ter wereld. Alhoewel dit schouwspel erg lastig is om vast te leggen dromen vele fotografen ervan dit in beeld te brengen.

 

Ole fotografeert al meer dan tien jaar in het bitter koude noorden van Noorwegen. Deze Sony-ambassadeur fotografeert met de α7RIII en de α9 full-frame camera’s.

 

Voor wie het Noorderlicht wil vastleggen, heeft Ole de volgende tips:

  1. Ga op zoek naar een camera met een groot aantal megapixels en een goed dynamisch bereik – “De Sony α7RIII heeft 42 megapixels. Dit is een uitstekende camera voor landschapsfotografie. Hij heeft ook een fantastisch dynamisch bereik. Tussen het Noorderlicht en de voorgrond kunnen wel 15 stops zitten. De a7RIII is hiervoor uitermate geschikt aangezien hij een uitstekende sensor bezit.
  2. Ga voor een camera met ISO-invariantie – “Dit betekent dat ik het beeld opzettelijk kan onderbelichten om de felst belichte punten van de aurora niet te 'verbranden'. Ik kan de belichting dan later, tijdens de nabewerking, verhogen zonder ruis toe te voegen.”
  3. Een langere sluitertijd betekent meer detail – “Ik forceer de ISO liever een beetje, waarbij ik de sluitertijd vertraag om meer details van de aurora in beeld te krijgen. De α7RIII is hiervoor een fantastisch toestel, want ik kan tot wel ISO 10.000 gaan zonder scherpte te verliezen. Als ik de sluitertijd dan verleng van bijvoorbeeld 1 seconde naar 5 seconden, kan ik het auroralicht in meer detail vastleggen.”

Voor dierenfotografie gebruikt Salomonsen de Sony α9. De unieke sensor maakt vooral bij weinig licht het verschil: ook onder de moeilijke Arctische lichtomstandigheden weet hij zo de lokale fauna in beeld te krijgen. De snelle AF-functie en opnames met 20fps helpen hem keer op keer de perfecte momentopname vast te leggen.

Salomonsen legt uit hoe dat werkt:

  1. De voordelen van het blackout-vrije scherm – “De blackout-vrije viewfinder van de Sony α9 maakt het veel gemakkelijker om objecten te volgen. Je mist geen enkel moment waardoor je het onderwerp dus altijd in de kijker houdt.”
  2. Hoe meer beelden per seconde hoe beter – “Ik fotografeer op hoge snelheid: 20 beelden per seconde. Het helpt enorm om keuze te hebben om vervolgens uit dat ene spectaculaire shot te kunnen kiezen en te weten dat je niet mis schiet.”
  3. Altijd paraat dankzij AF– “Wanneer je wilde dieren fotografeert – en bij walvissen geldt dat nog sterker – moet je altijd klaar zijn om te klikken. Je moet proberen te voorspellen waar ze boven zullen komen, en zodra je dan de neus ziet verschijnen, begin je te fotograferen. Ik ben erg onder de indruk van de autofocusfunctie van deze camera. Het is echt indrukwekkend hoe vaak je hiermee raak schiet.”

Deze video is in samenwerking met Sony geproduceerd voor de Sony Alpha Universe website. Deze interactieve website biedt een platform voor de verhalen en het werk van Sony α-ambassadeurs. Op α-Universe staan onder meer uitgebreide profielen, foto’s en videocontent. Sony α-Universe wordt voortdurend aangevuld met nieuwe content en is beschikbaar in 22 Europese talen.

 

De sessie van Salomonsen is te zien op Sony Alpha Universe: www.sony.nl/alphauniverse