- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Adapter bagnetowy M42
witam!
Czy ktoś używa adaptera bagnetowego M42?Działa to w ogóle do modeli sony?Jak później jest z ostrością i jakie zdjęcia wychodzą?no i rzecz najważniejsza czy nie zniszczy mi to aparatu lub obiektywu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak chcesz fotografować mchy i porosty to ok, ale jeśli myślisz o robalach to raczej zapomnij o tym żeby udało Ci się to zrobić z odległości 4cm. No chyba że ukatrupisz robaczka a tego nie robimy, robaczek ma być żywy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam, Posiadam obiektyw jupiter 200/4 z gwintem M42. Widziałem zdjęcia robione canonem 400D z tym obiektywem.
Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia aparatu alfa 200 przy zastosowaniu adaptera M42?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia aparatu alfa 200 przy zastosowaniu adaptera M42?
Wszystko zależy od tego co będziesz z nim robić. Prawdopodobnie nikt tego nie obliczał. Osobiście używam z A300 i jak narazie nic się nie dzieje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam, Posiadam obiektyw jupiter 200/4 z gwintem M42. Widziałem zdjęcia robione canonem 400D z tym obiektywem.
Zawsze, użycie niefirmowego akcesorium niesie ze soba ryzyko. Ale jeśli przejściówka jest dobrze wykonana, można uznać, że jest bezpiecznie.
Swojej od lat używam - najpierw z Minoltą, potem z cyfrową Koniką-Minoltą, teraz z SONY... i nie ma żadnych problemów.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tadeusz napisał(a):
jeśli przejściówka jest dobrze wykonana, można uznać, że jest bezpiecznie
O właśnie mądre słowa!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
czy mogę prosić jakiś przykład tego dobrze wykonanego? Jaki producent, gdzie kupić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja używam tego:
http://www.allegro.pl/item599115345_adapter_bagnetowy_sony_a100_a350_a700_m42_blokada.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak powszechnie wiadomo kupic można swa rodzaje adapterów - z bolcem i bez niego. Oba adaptery dodatkowo można wyposażyć w elektronikę potwierdzającą ostrość, ale ja nie o tym.
Mam pytanie odnośnie tego bolca - co to za wynalazek?
Na poważnie pytam - po co jest ten bolec i jakie są różnice (sterowanie przysłoną, pomiar światła itp) w podpiętym obiektywie do adaptera z bolcem i bez niego - są jakieś w ogóle?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mój jest z bolcem, ale szczerze nie wiem, na co to konkretnie ma wpływ, sama jeste mciekawa i podpinam się pod pytanie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki pierścieniowi blokującemu bolec przysłony obiektywu, możliwe jest ustawianie przysłony pierścieniem na obiektywie. Bez blokady bolca przysłona jest maksymalnie otwarta i nie ma możliwości jej zmiany.