annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Vind de perfecte kleurenharmonie in je foto's

profile.country.NL.title
Juliette_H
Lid
Lid
1.597  Weergaven

Vind de perfecte kleurenharmonie in je foto's

Auteur: Sony Europe

Sommige kleuren gaan perfect samen in een foto, terwijl andere kleuren zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt moeten blijven. De wetenschappelijke term hiervoor is 'kleurenharmonie'.  

 

Kleurenharmonie is gebaseerd op de kleurencirkel, een grafische weergave die in 1706 werd uitgevonden door Sir Isaac Newton. Door de positie in de cirkel te vinden van de kleuren in een foto, kun je vrij eenvoudig bepalen of kleuren bij elkaar passen of niet.

 

colour wheel.jpg

 

Er zijn verschillende typen kleurenharmonie. Elk type is eenvoudig te identificeren, en elk type trekt op een andere manier de aandacht van de kijker.

 

Monochromatische kleurenharmonie gebruikt tinten van dezelfde kleur voor een vloeiende look. Bij de 'analoge' techniek worden kleuren gebruikt die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel. Voor 'complementaire' kleurenharmonie worden twee tegenovergestelde kleuren gebruikt voor extra contrast. De drietonige variant gebruikt juist drie verschillende kleuren die ongeveer even ver uit elkaar liggen, voor een levendige en complexe foto.

 

Colour-Harmony.jpg

 

Goede fotografen denken na over kleurharmonie voordat er überhaupt een camera aan te pas komt. Ze nemen de kleuren in de omgeving in zich op en bepalen of er harmonie bestaat tussen deze kleuren. Vervolgens proberen ze deze harmonie te benadrukken in de foto's die ze nemen, voor de beste resultaten.

 

Een scène kan er soms op het oog harmonieus uitzien, maar zelfs de beste camerasensoren zijn niet in staat kleuren en lichte en donkere gebieden te verwerken zoals een paar ogen. In dit soort situaties komt HDR (High Dynamic Range, groot dynamisch bereik) van pas.

 

HDR.jpg

 

Door meerdere foto's met verschillende belichtingen te maken en deze samen te voegen in één foto, kun je met HDR een hoger dynamisch bereik vastleggen. Zo krijg je meer kleur in je foto's. Als delen van een foto te licht of te donker zijn, kan er data verloren gaan. Met HDR kun je deze data herstellen en de foto nieuw leven inblazen.

 

HDR-afbeeldingen die te veel zijn bewerkt, kunnen echter ook ongewenste kleurdata toevoegen waardoor afbeeldingen er te helder of wazig uitzien. Als je HDR verwerkt met computersoftware (in plaats van met je camera), loont het de moeite de kleuren te harmoniseren, voor een levensgetrouwe weergave van de scène.

 

Kleuren zijn van levensbelang in fotografie. Neem de tijd om de kleurenharmonie te ontdekken voordat je een foto maakt, en je zult zien dat het een enorm verschil maakt.

blogid0018