annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

De radio waarmee het voor Sony allemaal begon

jaylward
Lid
Lid
1.095  Weergaven

De radio waarmee het voor Sony allemaal begon

Auteur: Sony Europe

TR-55.jpg

 

Vroeger had 'made in Japan' niet dezelfde betekenis van topkwaliteit als nu. In de jaren vijftig waren producten uit Japan over het algemeen niet gewild. Er werd gedacht dat ze goedkope, slechte imitaties waren van kwaliteitsproducten die hier in het Westen werden gemaakt. Dit veranderde echter allemaal met de komst van de Sony TR-55: een revolutionaire en nu legendarische compacte transistorradio waar we het vorig jaar ook over hebben gehad.  

 

De TR-55 veranderde niet alleen voor altijd de mening van mensen over Japanse producten, maar hij maakte voor ons ook de weg naar het succes dat volgde. Zonder die radio zouden we nu misschien niet eens meer bestaan.

 

Er is geen beter voorbeeld van onze constante innovatie dan het verhaal achter de TR-55. In 1955 wilden de oprichters van Sony, Masaru Ibuka en Akio Morita, een radio bouwen met behulp van een transistor, een bijzondere nieuwe halfgeleider die eigendom was van het Amerikaanse bedrijf Western Electrics. Ibuka en Morita zijn een aantal keer naar de VS gevlogen, maar Western Electrics bleef sceptisch over de ambitieuze visie van het duo. In Morita's boek Made In Japan vertelt Morita: "De mensen van Western Electric zeiden dat als we de transistor wilden gebruiken in consumentenproducten, we er alleen een gehoorapparaat mee zouden kunnen maken."

 

TR-55 2.jpg

 

Ondanks de bedenkingen van de experts bleven Ibuka en Morita doorzetten. Ze stelden vragen, deden onderzoek, experimenteerden en zochten alles tot op de bodem uit. Met behulp van de natuurkundige Leo Esaki en een grote groep Sony-engineers, wisten ze de omvang van de transistor drastisch te verminderen en konden ze een radio bouwen die, in Morita's woorden, "niet alleen draagbaar is, maar in je zak past". Het was de eerste transistorradio die in Japan op de markt kwam en het succes was zo groot dat Esaki in 1973 een Nobelprijs ontving voor zijn werk.

 

We maken tot op de dag van vandaag nog steeds radio's, stuk voor stuk een eerbetoon aan de originele TR-55-transistorradio. De C1- en C1T-wekkerradio's zijn zelfs twee van onze best verkopende producten.

 

Ibuka en Morita overtroffen alle verwachtingen dankzij hun koppige vastberadenheid en bereikten veel meer dan mogelijk werd geacht. Deze waarden zijn nog steeds de kern van ons bedrijf. De TR-55 was het eerste product met de naam Sony, en we streven ernaar om in ieder product met ons logo net zo veel werk te stoppen.