Deel jouw ervaring!
Deel 1 kan je hier lezen.
Deel 2 kan je hier lezen.
In de vorige delen waren vooral achtergrond informatie wat je moet begrijpen als je lenzen kiest.
Om daadwerkelijk lenzen te kiezen (en een overzicht van de beschikbare lenzen te krijgen) verwijzen we naar deze link:
http://www.sony.net/Products/di/en-gb/products/lenses/lineup/
Je kan hier lenzen kiezen volgens verschillende categorieën:
-Alle lenzen
Eerst worden alle A-mount lenzen getoond, daaronder alle E-mount lenzen. Elke lens wordt voorzien van een foto met daaronder de belangrijkste informatie om een lens te kiezen.
De lensvatting, daaronder het type lens (breedhoek, fisheye, etc.), daaronder in het oranje het sensorformaat waarvoor de lens geschikt is en tenslotte de naam.
Reminder! Zowel een APS-C lens als een 35mm full-frame lens kan ook gebruikt worden op een camera met een APS-C sensor, omgekeerd is niet
-volgens categorie:
Via een stap-voor-stap methode kan je de geschikte lenzen filteren uit de hele catalogus.
Je start met de lensvatting (heb je A-mount of E-mount? Haal je de lens van de camera en je ziet een (half-doorlatende) spiegel, dan heb je A-mount. Haal je de lens eraf en zie je de sensor met niets ervoor en staat er E-mount op de metalen rand van de lensvatting, dan heb je een E-mount camera.). Vervolgens moet je selecteren welke sensormaat je hebt. Heb je een A850, A900 of A99, dan heb je een A-mount 35mm full-frame camera. Heb je een A7, A7s, A7r, A7II of NEX-VG900, dan heb je een E-mount 35mm full-frame camera.
Reminder! Als je geen full-frame camera hebt, passen zowel 35mm full-frame lenzen alsook alle APS-C lenzen. Je hebt dus meer lenskeuze als je geen full-frame camera hebt.
Links start je dus met de "mount" (de lensvatting), vervolgens de sensor en tot slot het type lens. Carl Zeiss en G-lenzen zijn de toplenzen (optische juweeltjes ), zoomlenzen zijn lenzen met verschillende brandpuntsafstanden (b.v. 28-70mm), primelenzen zijn lenzen met 1 brandpuntsafstand die niet kunnen zoomen (b.v. 50mm), converters (dit zijn opzetlenzen voor bepaalde effecten) en tot slot mount adapters om A-mount lenzen op E-mount camera's te koppelen.
-je kan kiezen volgens de toepassing
-je kan kiezen volgens foto's die je ook wil kunnen nemen
-je kan je lens kiezen door je camera te kiezen.
Je selecteert de camera die je hebt in de lijst, en alle mogelijke lenzen voor uw specifieke camera worden getoond.
Het lensgamma wordt continu uitgebreid, veel plezier bij het kiezen!
Nuttige info!
Weet je wat het verschil is tussen ZEIS lenzen en G lenzen? Is mij altijd onduidelijk geweest.
Goeie vraag
Eerst en vooral wil ik een grote misvatting de wereld uit helpen (ook als sommigen van Sony zelf het zo de wereld rond sturen ) maar Zeiss is niet per sé beter dan G-lenzen van Sony of omgekeerd. Ze zijn geen concurrenten van elkaar, eerder als broer en zus. Binnen de Zeiss-klasse heb je ook echte toppers en iets mindere toppers, bij de G-lenzen heb je net hetzelfde. maar Zeiss of G-lenzen vormen gewoon de absolute top in het Sony gamma.
G-lenzen van Sony worden uitsluitend door Sony zelf ontwikkeld en gefabriceerd volgens Sony specificaties.
Zeiss lenzen worden ontworpen door Zeiss (en Sony) en gefabriceerd in de fabrieken van Sony volgens Zeiss specificaties.
Zeiss heeft natuurlijk heel veel ervaring in "high-end" optics, en vooral met bepaalde lens-designs. Scherpte en microcontrast zijn typische kenmerken van Zeiss. Je kent de namen wel zoals Planar, Distagon, Sonnar, etc. Dat zijn lensontwerpen die Zeiss heeft ontwikkeld en in de Zeiss lensnamen vind je deze designs terug. Zeiss heeft bijvoorbeeld weinig ervaring met een 500mm F4 lens, je zal deze lens dus eerder als G-lenszien. Anderzijds heeft Zeiss zijn reputatie te danken aan zijn prime lenzen: 35mm F1.4, 50 of 55mm F1.4, 85mm F1.4, etc. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je in de A en E-mount deze lenzen als Zeiss lenzen terugvindt i.p.v. als G-lens (tenzij als erfenis van Minolta )
Volgend filmpje is leuk om eens te bekijken als breedhoek, telelenzen of macro weinigzeggend zijn