annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

E PZ 18 - 105 mm F4 G OSS – SELP18105G

profile.country.BE.title
Portmixus
Held
Held
7.144  Weergaven

Vatting: E-mount

Formaat: APS-C

Brandpuntsafstand: 18-105mm

Diafragma: F4

Kleinste diafragma: F22

Diafragmabladen: 7 (afgerond)

Focus intern: JA

Zoom intern: JA

Stabilisatie (OSS): JA

Weersbestendig: NEE

Kortste scherpstelafstand: 0,45m (18mm) – 0.95m (105mm)

Filtermaat: 72mm

Maximale vergroting: 1:9.09 (0.11x)

Lengte (zonder en met zonnekap): vergeten meten.

Gewicht (lens + zonnekap): 427g (niet zelf gewogen, van Sony specificatie)

Bijzonderheden: komt met een zonnekap. Lensupdate beschikbaar: http://www.sony.be/support/nl/product/SELP18105G

Link naar Sony pagina: http://www.sony.be/nl/electronics/cameralenzen/selp18105g

Adviesprijs (Sony-website): 630 euro

 

Sony 18-105.jpg

 

Sterke punten

-Interessant bereik van 18mm tot 105mm met een constant diafragma van F4.

-Behoorlijk scherpe lens, G-badge waardig.  

-Interne scherpstelling (IF) en interne zoom (IZ) (!) zorgen ervoor dat de lens even groot blijft tijdens het scherpstellen en het zoomen. Bovendien geen uitschuivende/kwetsbare delen.

-Zoomen gebeurt elektronisch en kan via de ring of via de schakelaar (handig voor constante snelheid voor gebruik video).

-Snelle AF.

-Relatief goedkoop voor een G-lens: prijs/kwaliteit de interessantste zoomlens voor APS-C (naar mijn mening).

-Prima beeldstabilisatie.

 

Minder sterke punten

-Tamelijk grote lens (als gevolg van IF en IZ).

-Een maximale vergroting van 1:9.09 is niet zo bijzonder.

-Een minimale scherpstelafstand van 0.95m is bij de zwakste in zijn klasse.

-Elektronische zoomring betekent dat er een klein beetje vertraging zit op de zoomring als je snel draait + geen hard einde als je bij 18mm of 105mm komt (ring draait oneindig door).

-Zichtbare maar corrigeerbare vervorming.

 

 

 

Korte bespreking

De 18-105mm F4 G OSS is een vreemde lens: enerzijds is de lijst met minder sterke punten zelden zo duidelijk geweest, anderzijds is dit de lens die ik bij absoluut kan aanbevelen als je een zoomlens zoekt die de kitlens (16-50 of 18-55) moet vervangen.

 

Het bereik van deze lens is bijzonder interessant: 18mm is nogal klassiek, 105mm én F4 hebben is zeer goed! Het maakt de lens geschikt voor breed werk, maar ook voor bijvoorbeeld portretten kan deze lens zeer degelijk uit de voeten, waar je met de kitlenzen al moet opgeven bij 50/55mm en zelfs met het waardige alternatief (Zeiss 16-70mm F4 OSS) stop je op 70mm F4, wat ook eerder aan de korte kant is.

 

Naast het interessante bereik vind ik het een enorme troef dat de lens interne scherpstelling en interne zoom heeft: de lens wordt niet groter of kleiner als je zoomt of scherpstelt, dat komt de bouwkwaliteit en constructie ten goede! Dit heeft echter ook een keerzijde: daardoor is de lens vrij groot, zeker met de zonnekap (hoe meer mm’s een lens heeft, hoe groter de zonnekap). Het is de persoonlijke voorkeur dat hier zal spelen. De Zeiss 16-70mm F4 OSS heeft geen interne zoom waardoor de lens groter wordt bij het inzoomen. Het maakt de lens iets kwetsbaarder dan een lens uit 1 geheel.

 

Deze lens kan even goed uit de voeten voor fotografie als voor video. De lens heeft een elektrisch zoommechanisme: dit wil zeggen dat de zoomring niet mechanisch verbonden is met de lenselementen, maar via een motortje worden aangedreven. Dit heeft als voordeel dat je a.h.V. een schakelaar (W/T) kan zoomen aan een constante snelheid, of met een variabele snelheid via de boterzachte zoomring. Het nadeel hiervan is tweeërlei: er zit een merkbare vertraging op het zoomen als je dit snel doet (in de praktijk stoort het zelden iemand) en er is geen hard einde als je bij 105mm komt (de ring draait oneindig door). Heel weinig mensen zullen dit als storend ervaren, maar het is het uitproberen waard. Een ander mogelijk nadeel is dat het elektronisch zoomen vanzelfsprekend meer stroom zal verbruiken, maar of dat echt merkbaar is, heb ik niet uitgeprobeerd. Meer en meer mensen gebruiken ook weleens video, waardoor je 2-in-1 hebt met deze lens.

 

Even wennen is het ook dat je op 105mm bijna een meter afstand moet houden (van de sensor tot het onderwerp) om te kunnen scherpstellen. Op 18mm bedraagt dit slechts 45cm. Deze lens komt dus geenszins in de buurt van iets wat op macro kan lijken.

 

Tot slot, de doorslaggevende factor is zeker ook de prijs: 630 euro maakt van deze lens prijs/kwaliteit een van de interessantste standaardzoomlenzen in het Sony gamma. Met 1100 euro is het alternatief (Zeiss 16-70mm F4 OSS) het overwegen waard als je meer vergroting wil en een klassiek zoommechanisme. Optisch vind ik deze lenzen erg aan elkaar gewaagd.

 

 

Scherptecrops

Klik hier voor meer info over de onderstaande crops.

De foto’s zijn geven het centrum (linker foto) en daarnaast de scherpste onderhoek weer. Onder elkaar vind je crops genomen op F4, F5.6 en F8 op 18mm.

 

18-105 op 18mm.jpg

 

De scherpte in het centrum is op alle F-waarden van hoog niveau, de hoeken zijn een heel pak minder en worden bovendien nauwelijks tot niet scherper bij het toeknijpen van de lens. Men mag niet vergeten dat de crops tamelijk ver in de hoek zijn geplaatst, maar geen bijzondere prestatie in de hoeken, maar ook niet slecht.

 

Onder elkaar vind je crops genomen op F4, F5.6 en F8 op 105mm.

 

18-105 op 105mm.jpg

 

Op 105mm presteert deze lens zeer goed voor een zoomlens, een aangename verrassing! Centrumscherpte is zonder aarzeling perfect te gebruiken op F4 (waar je deze lens ook voor koopt), de hoekscherpte neemt wat af t.o.v. het centrum maar blijft van een zeer goed niveau.

Post gerust eigen voorbeeldfoto’s in een opmerking hieronder!

 

 

9 Opmerkingen