annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

De evolutie van de afstandsbediening

profile.country.NL.title
Juliette_H
Lid
Lid
3.760  Weergaven

De evolutie van de afstandsbediening

Auteur: Sony Europe

Sinds ze in 1952 voor het eerst op de markt kwamen, zijn afstandsbedieningen een integraal onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Ze slingeren rond op onze salontafel, zijn verstopt in keukenlades of geklemd tussen de kussens van de bank. We gebruiken ze om alles te bedienen, van de televisie tot de thermostaat.

 

De afstandsbediening is misschien wel de eerste uitvinding die het belang van een goede gebruikerservaring bij technologie onderstreepte. Hij bood een eenvoudige oplossing voor een probleem waaraan veel tv-bezitters zich stoorden en maakte daarmee ons leven een stuk eenvoudiger. Maar het perfectioneren van deze oplossing ging niet over één nacht ijs.

 

lazy bones.JPG

 

De allereerste afstandsbediening voor televisies, de Lazy Bones, was een duur kunststukje dat via een kabel op de tv was aangesloten en vroeg om struikelpartijen. Een latere draadloze poging, de Flash-Matic, werkte door met licht op vier fotocellen te schijnen, één in iedere hoek van het tv-scherm. De Flash-Matic werkte bijna perfect, maar uitvinder Eugene Polley had niet voorzien dat zonlicht hetzelfde effect op de fotocellen zou hebben. Op heel heldere dagen gedroeg de tv zich daardoor bijna als een kleuter met te veel suiker op.

flash-matic.jpg

 

Na veel experimenteren en mislukte pogingen bedacht Robert Adler de Zenith Space Command, een afstandsbediening die met de televisie communiceerde via ultrasone technologie, wat veel effectiever bleek. Ultrasoon werd de industriestandaard voor de 25 jaar die volgden, totdat begin jaren 80 infrarood werd geïntroduceerd en een hoge vlucht nam. Tot op de dag van vandaag is infrarood de eerste keuze voor afstandsbedieningfabrikanten wereldwijd.

space command.jpg

 

Tegenwoordig staan de ontwikkelaars van afstandsbedieningen voor een geheel nieuwe uitdaging. Door de populariteit van Smart TV's surfen we er bijna vaker mee op internet dan we het zesuurjournaal opzetten. De afstandsbediening moest dus worden aangepast op ons nieuwe kijkgedrag. Wie heeft er zin om met die lompe knoppen eindeloos te zoeken naar iets op Netflix?

 

Daarom hebben we de One-Flick-afstandsbediening bedacht. Door het ontwerp van de klassieke afstandsbediening helemaal op de schop te gooien, hebben we hem kleiner en gestroomlijnder gemaakt. De knoppen zijn vervangen door een intuïtieve touchpad die het kinderlijk eenvoudig maakt om tussen apps en menu's op je tv te navigeren.

one flick.jpg

 

Maar technologie staat nooit stil en dus blijven we innoveren, zodat we altijd een stapje voor liggen. Bepaalde modellen in onze BRAVIA®-reeks van 2015 beschikken over Android TV, een gloednieuw platform dat je mobiele telefoon omtovert tot afstandsbediening voor je tv. Android TV is gebaseerd op het immens populaire en gebruiksvriendelijke Android-besturingssysteem van Google. Met het intelligente Voice Search kun je zelfs met je stem zoeken naar films en alles wat er in je opkomt googelen. De gebruikservaring heeft daardoor een heel nieuwe dimensie gekregen.

 

In 50 jaar zijn we van lompe afstandsbedieningen aan een snoer naar bediening met slanke smartphones en zelfs onze eigen stem gegaan. Dat belooft heel wat voor de komende 50 jaar.

 
UX.jpg

blogid0012