Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
witaj, jeśli już teraz wiesz, że przejdziesz na FF, to polecam zainteresować się obiektywami pod pełną klatkę.
Do krajobrazu coś z zakresu 16-35, do portretu w zależności od upodobań 50-85-135 mm, osobiście do krajobrazu używam też tele coś z zakresu 70-300. Jeśli będziesz wybierał z Sony to nie ma sensu polecać, bo wszystkie obiektywy są bardzo fajne (kwestia ile kasy chcesz wydać), co do obiektywów innych marek to się nie wypowiem, ale z recenzji wynika, że sigma i tamron sobie całkiem nieźle radzą.
Cześć,
Poszedłem trochę inaczej, gdyż korzystając z niezłej promocji kupiłem zestaw A6400 + właśnie 18-105mm, który, póki co jest moim jedynym obiektywem więc siłą rzeczy do wszystkiego. Dla mnie sprawdza się on całkiem nieźle (głównie robię zdjęcia natury, ze szlaków w górach, dziecko, zwierzęta, architektura). Wybrałem go ze względu na bardzo dobre opinie wszelkich recenzji i rzeczywiście nie kłamali nawet jeśli recenzje były sponsorowane
Kupując ten zestaw liczyłem troche naiwnie, że będzie to mój jedyny zestaw do wszystkiego, ale zaczyna mi brakować właśnie najlepiej 70-300mm i pewnie to będzie pierwszy który dokupię w przyszłości. Do tego wszystkiego u siebie uzupełniłbym to o jasną Sigmę 16mm i byłby to zestaw kompletny.
Dobrze rozumiem, że obiektywy dedykowane do FF będą współgrały z moim a6000 z aps-c? Nie ma obawy że będą jakieś komplikacje w związku z tym? Na przykład gorsza jakość zdjęć niż na body z pełna klatką? Podepnę bez problemu np. obiektyw Sony FE 50 mm f/1.8 i będzie to działać bez zarzutu?
tak dobrze rozumiesz, wszystko będzie działać bez problemu.
Jestem w szoku, cały czas żyłem w błędzie... Skoro tak to wygląda to rzeczywiście skupie się na obiektywach, których będę mógł później używać na pełnej klatce. Miałeś może do czynienia z Sony FE 50mm f1.8? Cena jest dosyć niska, nie wiem jak z jakością obrazka. Do portretu na razie będzie w sam raz bo na aps-c będzie prawie 80mm.
nie używałem więc ciężko mi się wypowiedzieć na temat tego obiektywu (jest to na pewno obiektyw niskobudżetowy więc nie można oczekiwać jakości GM albo Zeiss).
Rozumiem, a jakieś inne konkretne szkła, których używasz lub są według ciebie godne polecenia?
używam a6300 i mam obiektywy pod apsc, nie planuje ff więc się nie zagłębiałem w optykę, generalnie wszystko co Sony wypuściło jest bardzo dobrym sprzętem nie przypominam sobie żadnej wpadki z obiektywami do bezlusterkowców. Samyang ma fajne 85mm sigma ma bardzo dobre optycznie obiektywy w konkurencyjnej cenie. Musisz poczytać recenzje na necie i coś pod siebie wybrać.
Rozumiem, dziękuję bardzo za pomoc i za wyprowadzenie mnie z błędu