Podziel się wrażeniami!
Zdecydowałem się w końcu na swoją galerię, nie będzie tu póki co takich rewelacji jak u innych, choć początki w większości wyglądały podobnie, ufam, że dzięki uwagom i wskazówkom mi tu udzielonym też podniosę swoje umiejętności. (tu szczególnie cenne dla mnie są techniczne )
Cześć zdjęć się powtórzy (już się tu pojawiły ), ale tym razem są wystawione aby zostały ocenione...
Z czym mam problem to wiem na starcie, kolory, ale co poradzę, póki co notebook lenovo, a więc dla fotografa, na razie na dobry dający się dobrze skalibrować ekran mnie nie stać.
Message was edited by: bart_m26
Message was edited by: bart_m26
Parę dni byłem na wsi, brak jakichkolwiek świateł sztucznych, piękne ciemne niebo, zrobiłem sporo zdjęć w celu uchwycenia upragnionej "spadającej gwiazdy" trud został nagrodzony, kilkanaście zdjęć tego samego obszaru nieba i się udało nie jestem więc takich pechowcem jak mi się wydawało
Rutek68 napisał(a):
No, opłacało się , mam tylko pytanie czemu stosujesz wysokie ISO przy długich czasach naświetlania ? zawsze dodaje to dużo szumów. Ja jeżeli mogę wydłużyć czas używam ISO 100.
...poza tym nie jestem pewny czy iso100 wystarczyłoby do uchwycenia tak krótkiego zjawiska jak meteor...
Rutek68 napisał(a):
A nie masz pilota ?
a mówili mi że czytanie ze zrozumieniem to podstawa. Sorry , muszę więcej
Na kosmologii słabo sie znam, ale ten ślad wyglada jak "kaczka": meteor wpadł w atmosferę, rozgrzał się, odbił wyżej i ponownie opadł by spłonąć juz doszczętnie
Fajna fota
Wprawdzie dwukrotnie to wydłuza czas zajętości aparatu, ale przy takich fotach i wysokich czułosciach chyba warto włączyc odszumianie przy długich czasach naświetlania.
Tadeusz napisał(a):
przy takich fotach i wysokich czułosciach chyba warto włączyc odszumianie przy długich czasach naświetlania.
Lajam napisał(a):
Ja zrezygnowałem z tego na matrycy CMOS z tego względu, że podczas wykonywania czarnej klatki wyłapywane są głównie gorące piksele, a tych nie ma zbyt wielu. Po prostu szkoda czasu.
64 - Naprawdę, jak na naświetlanie 30s i takie ISO to naprawdę bardzo ciekawie wyszła ta fota.
Bart - STO LAT, duzo zdrowia, lepszego humoru i mniej marudzenia
I oczywiście wielu udanych i wspaniałych zdjęć!!!