Podziel się wrażeniami!
A 450. To ciekawostka. Bylem wczorej na weekendzie i zrobiłem w poludnie zdjęcia osób siedzących na werandzie domku kempigowego.
Po otwarciu zdjęć na kompie okazało się, że dostałem potworne szumy, wręcz niezjadliwe osoby siedzące w cieniu . Szumów nie dało się w ARW zmniejszyć.
Warunki: ISO 200, DRO Lv4, przysłona 8 czas 1/80. Redukcja szumow wysokich ISO wyłączona. Strefa twórcza standard. Pomiar światła wielokunktowy.
Redukcja szumów długiego czasu naświetlania również wyłączona.
Dlaczego włączyłem DRO ? Domek był w cieniu, jednak przednia ścianka werandy była dobrze nasłoneczniona i na zdjęciu fragmenty tej ścianki były "prześwietlone".
Czy nieprawidłowo użyte DRO może dawać takie efekty ?
Po fakcie przypomniałem sobie o HDR. Bardzo żałuję, że tego nie wypróbowałem.
W sobotę w mieszkaniu robilem proby ISO 12800. Szumy były, ale jeszcze zjadliwe.
Doszedlem do wniosku, że na ISO 3200 zdjęcia będą bez zarzutu.
Bronek
A 450. To ciekawostka. Bylem wczorej na weekendzie i zrobiłem w poludnie zdjęcia osób siedzących na werandzie domku kempigowego.
Po otwarciu zdjęć na kompie okazało się, że dostałem potworne szumy, wręcz niezjadliwe osoby siedzące w cieniu . Szumów nie dało się w ARW zmniejszyć.
Warunki: ISO 200, DRO Lv4, przysłona 8 czas 1/80. Redukcja szumow wysokich ISO wyłączona. Strefa twórcza standard. Pomiar światła wielokunktowy.
Redukcja szumów długiego czasu naświetlania również wyłączona.
Dlaczego włączyłem DRO ? Domek był w cieniu, jednak przednia ścianka werandy była dobrze nasłoneczniona i na zdjęciu fragmenty tej ścianki były "prześwietlone".
Czy nieprawidłowo użyte DRO może dawać takie efekty ?
Po fakcie przypomniałem sobie o HDR. Bardzo żałuję, że tego nie wypróbowałem.
W sobotę w mieszkaniu robilem proby ISO 12800. Szumy były, ale jeszcze zjadliwe.
Doszedlem do wniosku, że na ISO 3200 zdjęcia będą bez zarzutu.
Bronek
Zaraz, zaraz..., że się podepnę do tematu-bo już jestem całkiem głupia... Czy w przypadku RAW, puszka nie powinna wypluć zdjęć bez żadnych DRO, itp., itd. ustawień w strefie twórczej? A ustawienia te nie mają wpływu tylko na JPG-i?
kasiakaaz napisał(a):
Zaraz, zaraz..., że się podepnę do tematu-bo już jestem całkiem głupia... Czy w przypadku RAW, puszka nie powinna wypluć zdjęć bez żadnych DRO, itp., itd. ustawień w strefie twórczej? A ustawienia te nie mają wpływu tylko na JPG-i?
Uffff..... kamień z serca, bo już myślałam, że coś "źle wiem" http://klubkm.pl/forum/images/smilies/smile3.gif
I jeszcze przy okazji taki mały oftopic: czy jeżeli będę robić zdjęcia w RAW-ach, a zmienię ustawienia w strefie twórczej, to podgląd na ekranie aparatu (JPEG) będzie uwzględniał te ustawienia? Czyli, czy w takiej sytuacji (zakładając, że nie użyję IDC lub wyłączę w programie tę opcję) obraz na ekranie komputera będzie różnił się od tego na podglądzie LCD aparatu?
Obraz RAWa na ekranie komputera zależy od użytego softu i własnych ustawień. Każda odrawiaczka robi to trochę inaczej.
Poza tym zależy jeszcze, jak jest skalibrowany monitor. Bo nawet ten sam program, z tego samego RAWa, na dwóch monitorach może dać zupełnie różny obraz.
Ja dodatkowo odniosłem wrażenie, że na sktek zasosowania DRO Lv4 zdjęcia straciły na ostrości.
W przyszlości będę oszczędniej używał DRO. Przynajmniej w mniejszym zakresie, np. na Lv1.
Szkoda, że nie ma bardziej precyzyjnego opisu stosowania DRO i wyboru stpnia redukcji.
Kolego Tadeuszu !
Czy dobrze myślę, że na DRO powinienem światlo mierzyć punktowo na ciemnym fragmencie, zmuszajac DRO do redukcji naświetlenia jasnych pratii obrazu ?
W zdjęciach w plenerze,w zdjęciach gołębi, także plywających kaczek na wodzie jestem bardzo zadowolony z a450. Mam takie zdjęcie, że na zdjęciu jest kaczka i jej odbicie.
Dobrze trzeba pomysleć, w którą stronę należy patrzeć na zdjęcie, czy widzimy oryginał, czy jego odbicie w wodzie.
Bronek
Tadeusz napisał(a):
Obraz RAWa na ekranie komputera zależy od użytego softu i własnych ustawień. Każda odrawiaczka robi to trochę inaczej.
Poza tym zależy jeszcze, jak jest skalibrowany monitor. Bo nawet ten sam program, z tego samego RAWa, na dwóch monitorach może dać zupełnie różny obraz.
Marna szansa. Czasem to na którym zależy wymaga poprawy. Plener lub uroczystości rodzinne to nie jest studio.
Ja posiadam obecnie kartę 8GB na ktora wchodzi ok. 500 zdjęć RAW+JPG.Przecież nie zrobisz tylu zdjęć w jednej sesji ! Prawdopodobnie nigdy nie wchodziłaś w RAW.
Taką typową poprawka, jest DRO, czyli rozpiętość tonalna. Jeżeli nawet DRO w aparacie wyłączymy, to w RAWIE możemy zrobić korekcję DRO. To się wręcz bardzo przydaje.
Ja jestem amatorem, i RAW, jako program korekcyjny, saysfakcjonuje mnie w 100%.
Bronek
Marna szansa. Czasem to na którym zależy wymaga poprawy. Plener lub uroczystości rodzinne to nie jest studio.
Ja posiadam obecnie kartę 8GB na ktora wchodzi ok. 500 zdjęć RAW+JPG.Przecież nie zrobisz tylu zdjęć w jednej sesji ! Prawdopodobnie nigdy nie wchodziłaś w RAW.
Taką typową poprawka, jest DRO, czyli rozpiętość tonalna. Jeżeli nawet DRO w aparacie wyłączymy, to w RAWIE możemy zrobić korekcję DRO. To się wręcz bardzo przydaje.
Ja jestem amatorem, i RAW, jako program korekcyjny, saysfakcjonuje mnie w 100%.
Bronek