annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Het belang van klankkleur

profile.country.NL.title
Juliette_H
Lid
Lid
844  Weergaven

Het belang van klankkleur

Auteur: Sony Europe

timbre 2.jpg

 

Muziek is eigenlijk een combinatie van veel verschillende kleine aspecten. Een subtiele verandering in slechts één van deze aspecten kan leiden tot een compleet ander resultaat — iets dat songwriters zich maar al te goed realiseren bij het schrijven van hun volgende grote hit. Vult de achtergrondmuziek de hoofdmelodie goed aan? Zouden de drums beter klinken met een sneller of juist een langzamer ritme? Moet het tweede couplet direct worden gevolgd door het refrein of kan er beter een pre-refrein bij?

 

Een van de belangrijkste aspecten van muziek is 'klankkleur', ook wel bekend als toonkleur. Klankkleur is het karakter van een geluid, de auditieve eigenschap die ervoor zorgt dat het ene instrument anders klinkt dan het andere. Klankkleur is de reden dat je het verschil tussen een viool en een vervormde elektrische gitaar kunt horen; de eerste klinkt warm en akoestisch, terwijl de tweede doorgaans een helder en schel geluid heeft.

 

Dit geldt niet alleen voor muziekinstrumenten. Dankzij klankkleur kun je horen wie van je vrienden je aan de telefoon heeft en kun je jouw favoriete zanger herkennen aan een a capellaopname.

 

Het is de combinatie van twee dingen die al deze verschillende klankkleuren tot stand brengt: de trillingen van het instrument zelf en de frequenties die door die trillingen worden geproduceerd. De grootte en vorm van een instrument hebben beide een grote invloed op de geproduceerde trillingen, waardoor het schelle, raspende geluid van een harmonica heel anders is dan het diepe geluid van een cello.   

 

Timbre 1.jpg

 

We hebben het eerder ook gehad over synesthesie, een fenomeen waarbij mensen kleuren zien wanneer ze bepaalde geluiden horen. Welke kleur ze zien hangt sterk af van de klankkleur van het geluid. Een helder klinkend koperen instrument kan bijvoorbeeld worden omschreven als geel, terwijl een pauk juist een donkere kleur zou kunnen hebben. Misschien is dit wel wat John Lennon bedoelde toen hij producer George Martin vroeg om een nummer waaraan hij werkte 'oranje te laten klinken'.

 

Net zoals songwriters altijd rekening moeten houden met klankkleur bij het schrijven van hun volgende grote hit, is dat voor ons even essentieel bij het ontwikkelen van onze audioproducten.

 

timbre 3.jpg

 

Volgens Eric Kingdon, een audiospecialist die sterk betrokken is bij de productontwikkeling van onze speakers en hifisystemen, is klankkleur een essentieel aspect van een meeslepende luisterervaring. "Ik denk dat deze klankeigenschappen en hun verschillen onderdeel vormen van de basis van muziek. Klank heeft het vermogen om de luisteraar emotioneel te inspireren en is de reden waarom ik het geluid van de Bösendorfer-piano zo prachtig vind! Er zijn ook andere factoren, zoals de aanzet en terugval van het geluid.

 

"Iemand vroeg me een keer of er een opname is die in me opkomt als ik aan klankkleur denk. Er zijn er genoeg, maar luister maar eens naar een opname als 'Black Earth' [van Fazil Say]. Laat de uitvoering en de opnamekwaliteit even in het midden; als u luistert via een goed hifisysteem, zult u begrijpen wat ik bedoel. Echt genieten…"


We hebben het altijd over hoe audio met hoge resolutie je dichter bij het gevoel van een liveoptreden brengt. Daarom vinden we het belangrijk dat je onderscheid kunt maken tussen de verschillende klankkleuren van een track, zoals je dat op de eerste rij bij een optreden zou kunnen. Door ons te richten op de natuurlijke frequenties die door elk afzonderlijk instrument worden geproduceerd, behouden we het realisme van elke opname waar je naar luistert.

blogid0005