annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

De ongelofelijke kracht van audio-opschaling

profile.country.NL.title
Juliette_H
Lid
Lid
862  Weergaven

De ongelofelijke kracht van audio-opschaling

Auteur: Sony Europe

Een mp3 van lage kwaliteit converteren naar een bestand van veel hogere kwaliteit lijkt een idee dat alleen met een soort zwarte magie kan worden uitgevoerd. Hoe kunnen nu alle frequenties die bij de mp3-compressie verloren zijn gegaan opnieuw worden gecreëerd zonder de oorspronkelijke studiomaster? Dat zou net zoiets zijn als het maken van een legpuzzel waar de helft van de stukjes van ontbreekt, of het 'ontsmelten' van een gesmolten chocoladereep.

 upscaling 2.jpg

 

Dat is echter precies wat opschalingstechnologie doet: audiobestanden met lage resolutie transformeren tot iets dat veel fijner luistert. Hier bij Sony hebben we onze eigen versie, die we DSEE HX (Digital Sound Enhancement Engine) noemen. Opschalen is niet beperkt tot muziek: Blu-ray-spelers schalen nu al jaren de kwaliteit van onze reguliere dvd's op.

 

Opschalen is zeer complex, maar we kunnen wel een analogie gebruiken waarmee je beter kunt begrijpen hoe het werkt. Zie een mp3 van lage kwaliteit als een schilder-op-nummer-afbeelding waar slechts 10 verschillende kleuren in zijn gebruikt. Deze is snel en eenvoudig ingevuld, maar het uiteindelijke product is totaal niet realistisch—de lucht is bijvoorbeeld nooit slechts één kleur blauw. Haal die mp3 echter door een upscaler en de foto wordt opgedeeld in duizenden kleine deeltjes, elk met een andere kleur en tint. Plotseling is alles veel concreter en gedetailleerder—de lucht is realistisch en je kunt delen van de foto onderscheiden die voorheen onzichtbaar waren.

 

DSEE HX.png 

 

Om audio natuurgetrouw en nauwkeurig te kunnen herstellen, werken upscalers met een verbazingwekkende snelheid. Ze kunnen tijdens een nummer terug- en vooruitkijken om essentiële signaalpatronen en frequenties op te sporen die moeten worden hersteld. Ze kunnen zelfs vooraf worden geprogrammeerd om op een bepaalde manier op specifieke audiosignalen te reageren. Dus terwijl je aan het genieten bent van de eerste paar seconden van je favoriete nummer van Miles Davis of Bob Dylan, is de upscaler in je apparaat waarschijnlijk bezig met het scannen van de laatste seconden om te zien waar het meeste werk moet worden verricht.

 

miles.jpg

 

Kortom, technologieën zoals DSEE HX blazen je muziekcollectie nieuw leven in, zodat je zelfs de nummers met blikkerig geluid in een veel hogere kwaliteit dan ooit tevoren kunt luisteren.

blogid0003