annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

De Editors duiken dieper in de muziek met hi-res audio van Sony

jaylward
Lid
Lid
977  Weergaven

De Editors duiken dieper in de muziek met hi-res audio van Sony

Auteur: Sony Europe

editors1.jpg

 

Het refrein aan het einde van hun nummer Bricks and Mortar is bitterzoet. "I hope life is good for you", zingt voorman Tom Smith, en als ik het uitzicht op Londen vanuit hun hotelsuite op de bovenste verdieping op me in laat werken, wijst alles erop dat het leven van de band zelf er op dit moment fantastisch uitziet.

 

Met hun laatste album The Weight of Your Love in 11 verschillende landen in de top tien en een gloednieuw album in de maak - en niet te vergeten het stratosferische succes van hun drie eerdere albums - lijkt de stemming van de band uit Stafford opperbest.

 

De dag voor ons interview waren Smith en zijn bandgenoten Russell Leetch (basgitaar) en Edward Lay (drum) bij ons te gast op een speciaal evenement voor hi-res audio van Sony in de legendarische Metropolis Studios. Nu The Weight of Your Love en hun LP uit 2009 In This Light and On This Evening verkrijgbaar zijn in hi-res kwaliteit, vroegen we ze wat te vertellen over het maken van beide albums en hun ervaringen met het luisteren ernaar in hi-res.

 

"Er zat echt veel diepte in [het geluid]", zegt Smith, die voorover leunt in zijn stoel en alle tijd neemt om zijn antwoord te formuleren. "Je kunt in je songs gaan graven en stukken horen die er echt uitspringen waarvan je bijna vergeten was dat je ze had opgenomen. Als artiest is terugluisteren geweldig, omdat je herinneringen hebt aan het spelen van die nummers en hoe je ze hebt opgenomen. Maar voor de algemene luisteraar, voor mensen die zich echt willen laten meeslepen door de muziek in het album, geeft [hi-res audio] ze daartoe de mogelijkheid."

 

editors2.jpg

 

De band werd in Metropolis vergezeld door de bekende Britse muziekjournalisten Craig McLean en Pete Paphides. en door productexperts Mike Somerset en Eric Kingdon van Sony. Zij waren bij de hand om de nieuwste hi-res audioproducten van Sony in al hun glorie te demonstreren.

 

De band luisterde vervolgens het grootste deel van de dag herhaaldelijk hun eigen songs terug en had dus ruim de tijd om te peilen welke song het meest gebaat was bij de extra precisie en vergrote ruimte die hi-res audio biedt.

 

Deze keer gaf Smith direct antwoord op de vraag: "Bricks and Mortar op In This Light... was er een waarvan we allemaal zeiden 'o, OK ja, het maakt best wel verschil.' Je kon bepaalde elementen horen, bepaalde frequenties...met name sommige synths die ritmisch wegdansten." Russ en Ed knikken instemmend, alsof Tom hun de woorden zo uit de mond haalt.

 

"Wanneer een en ander steeds verder gecomprimeerd wordt in traditionele mp3-indeling, gaat er wel wat verloren - de subtiliteiten zeg maar - en dat merkten we vooral bij dat nummer", zegt Tom. "En zoals het nummer is - met de verschillende ritmes die erin voorkomen - is het nogal onregelmatig, en ze zo helder horen was verrassend."

 

Hoewel gecomprimeerde mp3-bestanden prima zijn in bepaalde situaties, is hi-res audio vooral gericht op een ultieme luisterervaring waarbij kwaliteit veel meer telt dan kwantiteit - het gaat er dan om muziek weer te geven zoals de artiest het echt heeft bedoeld.

 

Ik vraag de band of luisteraars muziek wel echt op waarde kunnen schatten als ze er door de goedkope ingebouwde speakers op hun smartphone en laptop naar luisteren. "Er is voor alles wel een tijd en een plaats", zegt Ed. "Veel mensen luisteren onderweg van en naar het werk naar [mp3's] of hebben ze op de achtergrond aan staan, en daar valt best van te genieten. Maar hi-res geeft je de kans om dieper in de muziek te duiken als je dat echt wilt."

 

editors3.jpg

 

Geluidskwaliteit heeft voor de Editors altijd de hoogste prioriteit gehad. De bandleden kwamen elkaar voor het eerst tegen toen ze dezelfde muziektechnologieopleiding volgden op Staffordshire University, waar ze al snel beseften dat technicus of producer niet echt iets voor hen was ("we deden het eerste semester en ik denk dat we allemaal wel wisten dat we niet die knul in de studio zouden worden"). Toch hebben ze altijd goed nagedacht over hoe ze hun muziek opnemen en met wie, en tot nu toe ook steeds een andere producer in de arm genomen voor elk album.

 

"Bij de vier opnamen die we al achter de rug hebben, hebben we veel geleerd en ik geloof dat we nu aardig goed weten wat we in de studio willen en hoe we die als instrument kunnen gebruiken", zegt Tom. Hun muzikale progressie van debuutalbum The Back Room tot waar ze nu zijn, geeft daar zeker blijk van. In de loop der tijd zijn ze verder van de traditionele bandopstelling gaan afwijken en diverse synthesizers en elektronische drums in hun muziek gaan verwerken, waarbij ze complexe, onconventionele songstructuren opzoeken. Kortom, dit is geen band die op hun lauweren wil rusten.

 

Ze hebben besloten alle kennis die ze door talloze uren in studio's over de hele wereld hebben opgedaan te gebruiken om hun komende album zelf op te nemen en te produceren - wellicht hun meest 'praktische' beslissing als band tot nu toe. Ze werken momenteel in een studio verscholen op het platteland van Schotland, met de legendarische Amerikaanse technicus Jacquire King (verantwoordelijk voor Kings of Leon’s Use Somebody) bij de hand om de puntjes op de i te zetten.

 

editors4.jpg

 

"Eigenlijk was het alleen bedoeld om nummers te schrijven, maar wel met de hoop om gaandeweg wat stukjes en beetjes op te nemen," zegt Ed, "en uiteindelijk draaide het erop uit dat we de opname en productie zelf willen doen." Het album komt "vermoedelijk na de zomer" volgend jaar uit en het zal fascinerend zijn om te zien wat de band nog in petto heeft.

 

Als onze tijd samen er helaas bijna op zit, vraag ik de band een album te kiezen - welk album dan ook - dat ze graag in hi-res zouden willen horen.

 

"Wanneer we er 's avonds mee ophouden," zegt Ed, "wanneer we de apparatuur uitzetten en een spelletje FIFA gaan spelen, staat Robert Palmers Clues altijd op."

 

"...en Bill Wymans Je Suis Un Rockstar," voegt Russ toe. "Die wil ik horen in hi-res!"

 

---

 

Download twee albums van de Editors - The Weight of Your Love en In This Light and On This Evening - in hi-res audio via diverse webwinkels, zoals Qobuz.