annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

PLANAR T* FE 50mm F1.4 ZA – SEL50F14Z

profile.country.BE.title
Portmixus
Held
Held
2.342  Weergaven

Vatting: E-mount

Formaat: Full-Frame

Brandpuntsafstand: 50mm

Diafragma: F1.4

Kleinste diafragma: F16

Diafragmabladen: 11 (afgerond)

Focus intern: JA

Zoom intern: NVT

Stabilisatie (OSS): NEE

Weersbestendig: JA

Kortste scherpstelafstand: 0,45m

Filtermaat: 72mm

Maximale vergroting: 1:6.66 (0.15x)

Lengte (met zonnekap): vergeten meten

Gewicht (lens + zonnekap): 778g (niet zelf gewogen, van Sony specificatie)

Bijzonderheden: komt met een zonnekap en lenszakje.

Link naar Sony pagina: http://www.sony.be/nl/electronics/cameralenzen/sel50f14z

Adviesprijs (Sony-website): 1800 euro

 

FE50 F1.4 product shot.jpg

 

Sterke punten

-Ongelofelijke scherpte, reeds vanaf F1.4, vooral het centrum is sensationeel!

-Interne scherpstelling zorgt ervoor dat de lens even groot blijft tijdens het scherpstellen.

-Geen merkbare vervorming van de lens.

-11(!) diafragmabladen.

-Snelle AF.

-Stof- en vochtwerend.

 

Minder sterke punten

-De AF-motor is hoorbaar.

-Afmetingen zijn reusachtig voor een 50mm F1.4, maar deze lens is dan ook absoluut niet gewoon!

-stevige prijs, maar gezien de prestaties verantwoordbaar.

 

 

Korte bespreking

Er moet iemand binnen Sony zijn die enorm fan is van 50mm lenzen: ondertussen hebben we een 50mm F1.8, 55mm F1.8 Zeiss, 50mm F2.8 macro en een 50mm F1.4 Zeiss. Nog maar gezwegen over de Samyangs en Loxias die beschikbaar zijn voor E-mount. Maar het moet wel gezegd worden: voor elk van deze 50mm lenzen zit een verhaal achter: de 55mm f1.8 was een binnenkomer voor Sony en het FE-systeem, deze MOEST gewoon tot de top behoren en mocht niet te groot/zwaar zijn om het hele A7-systeem een zekere “appeal” te geven (lees: geen joekel van een systeem qua grootte en gewicht). Maar met het groeien van het FE-systeem en de toenemende populariteit onder amateurs en professionals werd de vraag naar “andere soort” 50mm lenzen steeds groter. Een professionele en lichtsterke 50mm F1.4 en een betaalbare 50mm F1.8 waren het logische resultaat. Dat Sony een korte macrolens miste in zijn gamma werd zeer recent opgevuld met de 50mm F2.8 macro.

 

De bouwkwaliteit van deze 50mm F1.4 is buitengewoon goed. De lens voelt als pure kwaliteit, mede dankzij de gebruikte materialen en het strakke design. Sommigen zullen enigszins teleurgesteld zijn met de zonnekap: hij is volledig van (tamelijk) dun plastic, zonder een bijzondere binnenvoering (vaak van stof om reflectie maximaal te reduceren). Het grote voordeel is natuurlijk geen onnodig extra gewicht voor een toch niet zo weinig wegende lens (ruim 800g).

De autofocus is behoorlijk snel, maar naar mijn gevoel iets trager dan de 35mm F1.4 (welke ik echt snel vind). Het gewicht van de lenzen speelt daar zeker ook een rol bij, misschien ook de keuze van de scherpstelmotor. Deze is hoorbaar als je scherpstelt, niet zo luid als bij de 85mm F1.4 GM, maar de 35mm F1.4 is quasi onhoorbaar. Storend is het helemaal niet, maar het is vermeldenswaardig.

Het wordt bijna klassiek onder de premium FE-primelenzen: je hebt een (klikloos) diafragmaring op de lens, net als bij de 85mm F.4 en de 35mm F1.4, om er enkele te noemen. Met 11-diafragmabladen volgt deze lens het voorbeeld van de 85mm F1.4 en de 70-200 F2.8 GM. Deze trend mag Sony gerust voortzetten bij alle lenzen! (Typisch bedraagt het aantal diafragmabladen bij Sony 7 of 9 bladen, afhankelijk van de lens, sommige andere merken variëren het aantal bladen zelfs maar van 5-8). Hoe meer bladen je diafragma heeft, hoe ronder de achtergrondcirkels blijven naarmate je het diafragma sluit.

Wellicht het mooiste aan deze lens is de optische kwaliteit. Die is werkelijk subliem, en behoort tot de absolute wereldtop onder de 50mm lenzen. Een ongelofelijke scherpte op alle diafragmawaarden, vooral in het centrum, maar ook in de (verre) hoeken van de foto. Een stevige prijs hangt daar wel aan vast (1800 euro) maar teleurstellen doet hij geenszins.

 

Scherptecrops

Klik hier voor meer info over de onderstaande crops.

De foto’s zijn geven het centrum (linker foto) en daarnaast de scherpste onderhoek weer. Onder elkaar vind je crops genomen op F1.4, F1.7, F2, F2.8 en F4.

 

FE50.jpg

 

De scherpte in het centrum van de foto is een schoolvoorbeeld van hoe een (dure) moderne top-Zeisslens zich zou moeten gedragen. Er valt zo weinig over te zeggen, qua scherpte doet deze lens het ongelofelijk. Vanzelfsprekend krijgen de hoeken een kleine tik qua scherpte vergeleken met het centrum van de foto, maar deze hoeken zijn echt zéér goed te noemen, zeker als je bedenkt dat dit al stevig in de hoeken is genomen. Geen enkele aarzeling op deze lens op F1.4 in de hoeken te gebruiken. Prachtlens!

 

Post gerust eigen voorbeeldfoto’s in een opmerking hieronder!

 

 

Deel gerust je eigen bevindingen en foto’s!

3 Opmerkingen