annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

E 50 mm 1.8 OSS - SEL50F18

profile.country.BE.title
Portmixus
Held
Held
2.893  Weergaven

Vatting: E-mount

Formaat: APS-C

Brandpuntsafstand: 50mm

Diafragma: F1.8

Kleinste diafragma: F22

Diafragmabladen: 7 (afgerond)

Focus intern: JA

Stabilisatie (OSS): JA

Weersbestendig: NEE

Kortste scherpstelafstand: 0,39m

Filtermaat: 49mm

Maximale vergroting: 1:6.2 (0.16x)

Lengte (zonder en met zonnekap): ± 6cm en ± 10,5cm

Gewicht (lens + zonnekap): 230g

Bijzonderheden: zwarte en zilveren versies, komt met een zonnekap. Lensupdate beschikbaar: http://www.sony.be/support/nl/product/SEL50F18#SoftwareAndDownloads

Link naar Sony pagina: http://www.sony.be/nl/electronics/cameralenzen/sel50f18

Adviesprijs (Sony-website): 350 euro

 

 

E50 1.8 product 1.jpg

 

Sterke punten

-Goedkope portretlens op APS-C camera’s: uitstekende isolatie van onderwerp met zachte achtergronden (bokeh en blur).

-Zeer scherpe lens, reeds vanaf F1.8, ook in hoeken.

-Situaties met weinig licht (binnenhuis).

-Interne scherpstelling zorgt ervoor dat de lens even groot blijft tijdens het scherpstellen.

-Geen merkbare vervorming van de lens.

 

Minder sterke punten

-Niet zo’n snelle AF (trager dan bijvoorbeeld Zeiss FE 55mm F1.8) maar zeker snel genoeg op moderne cameramodellen.

-Een maximale vergroting van 1:6.2 is aan de lage kant.

-Beetje prijzig voor een 50mm F1.8 op het eerste zicht.

-Longitudinale chromatische aberratie zichtbaar in zeer contrastrijke situaties maar niet ongewoon voor een lens van dit type.

 

 

Korte bespreking

Een 50mm F1.8 lens is ideaal (op APS-C sensors) als betaalbare portretlens. Je kan het onderwerp goed isoleren van de boterzachte achtergrond. Deze 50mm F1.8 is bijzonder omdat een lens met vaste brandpuntsafstand (primelens) én beeldstabilisatie behoorlijk uniek is. Het grote diafragma F1.8 helpt bij weinig licht, de beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je statische onderwerp bij nog minder licht kan fotograferen.

De bouwkwaliteit is zeer goed dankzij de gebruikte materialen (metaal) en de interne scherpstelling waardoor de lens altijd even groot blijft. De lens is zeer scherp van hoek tot hoek en het contrast is zeer goed, ongeacht het F-getal, wat een zeer sterke prestatie is.

De lens stelt niet heel snel scherp: van foto tot foto is het iets trager dan bijvoorbeeld de Zeiss 55mm F1.8 lens, maar vooral als je iemand fotografeert die naar je toe wandelt of loopt, merk je dat de camera (A7RII) een kleiner aantal scherpe foto’s opneemt. Spelende kinderen zijn daarmee moeilijk vast te leggen op het juiste moment, voor alle “normale” situaties doet de scherpstelling van de lens goed en geruisloos zijn werk.

Eigen aan bijna alle lichtsterke lenzen (d.w.z. F2.8 of lager) is de aanwezigheid van longitudinale chromatische aberratie. Hierbij ontstaat een paars/rode aflijning op contouren voor het scherpstelvlak en een groene aflijning achter het scherpstelvlak. Persoonlijk vind ik dit heel erg meevallen op deze lens, maar het kan voor sommigen als storend ervaren worden.

De prijs is hoger dan elke andere 50mm lenzen in deze klasse, maar de beeldstabilisatie (en bouwkwaliteit) is dan ook uniek. Deze lens heeft eigenlijk nauwelijks zwakke punten!

 

Scherptecrops

Klik hier voor meer info over de onderstaande crops.

De foto’s zijn geven het centrum (linker foto) en daarnaast de scherpste onderhoek weer. Onder elkaar vind je crops genomen op F1.8, F2, F2.8, F4, F5.6 en F8.

 

50mm.jpg

 

Op F1.8 is deze lens al zeer scherp en perfect te gebruiken. Ook de hoekscherpte is verrassend, reeds vanaf F1.8. F2.8 geeft wel een zichtbare verbetering wat scherpte betreft, zowel in het centrum maar vooral in de hoeken. Wat scherpte betreft is deze lens zeker een topper!

 

Bokeh 

Deze lens heeft dankzij zijn groot diafragma en 7 afgeronde diafragmabladen een aangename bokeh en achtergrondwaas. Niet op het niveau als een 85mm F1.4 (uiteraard), maar voor APS-C camera’s is dit een dikke aanrader. 

 

Post gerust eigen voorbeeldfoto’s in een opmerking hieronder!

6 Opmerkingen